Борисов: Някой иска да спъне съдебната реформа (видео)

  • 14 юли 2015 14:17

  • 3153
  • 17
Борисов: Някой иска да спъне съдебната реформа (видео)
© Булфото

Чух оттук оттам реплики, които не ми харесват. Това каза пред журналисти премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"Седмици наред с Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, с екипите на ГЕРБ, на РБ разработихме съдебната стратегия. Разговаряхме с политическите партии и с голямо болшинство в парламента тя беше приета. Всичко вървеше наред. След това няколко съботи и недели ги събирах, работихме пак, накрая поканих съдия Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, съдия Колев, главният прокурор Цацаров, Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, Румяна Бъчварова при мен и казах: "Ето, това е предложението на г-н Иванов за съдебната реформа". Изговорихме всичко - плюсове, минуси, по какъв начин да стане, тъй като и за нас е важно браншовите организации, както ги наричаме, или в случая съдии, прокурори, следователи също да кажат своето мнение. След това слязох в МС, заедно с г-жа Бъчварова и министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския лично, не само подкрепих това, което се предлага, а и лично обясних, дори поисках повече неща от това, което се предлага по няколко от темите", обясни Борисов.

Тoй посочи, че оттам нататък единствената необходимост е била да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система. "Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдово производство", отбеляза премиерът Борисов. Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. "Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството", подчерта Борисов.

"Плюс, ако си спомняте и към днешна дата казах да се избере нов Висш съдебен съвет, който да е от две части - на съдии и на прокурори и парламентарни сили. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено", заяви Борисов. Той изрази мнение, че има съгласие по тази тема. "Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство. Третото, инспекторатът да му се усилят на ВСС функциите, за да може да има съдии, които да контролират съдиите. Нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите, които нарушават процеса - забавяне на дела или мотиви, които не отговарят изобщо на истината", допълни премиерът.

"Води се някаква престрелка-абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС. Да се стигне до там, че да ме кани днес ВСС да ходя на заседание. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат-той не ни уважава, ако отида-ще кажат, ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

"Лично присъствах на представянето на съдебната реформа в МС, заедно с Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, с изключителната заслуга на Дани, Кирил, Митко Лазаров. Съботи и недели наред сме работили. Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите-обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии", подчерта Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той отбеляза, че когато за опозицията се говори, че са мафия, некадърници или психически луди, няма как да очакваш да подкрепят реформата. "Те няма да го направят", допълни министър-председателят.

"Разделянето на ВСС е изключително важно за съдебната система. Съдии да избират и контролират съдии, прокурори, да се събират, ако трябва един път в годината. Тогава дето се вика могат да ме поканят, когато касае бюджет, сгради, ремонти, охрана и всичко останало", заяви Борисов във връзка с поканата на ВСС премиерът да присъства на заседание. "Не съм чел писмото, само главният секретар ми каза, че са ме канили и не съм го гледал, но ме разбирате", каза още Борисов.

"Търпението, добронамереността ми, на фона на съседна Гърция, стабилността и милиардите, които България придобива в момента са най-важните неща- екология, инфраструктура, конкурентоспособност, енергийна ефективност. "Всичко това да го залагаме на някакви личностни конфликти ми се вижда глупаво, неправилно, ненужно и сякаш някой иска да спъне съдебната реформа, говорейки и коментирайки", посочи Борисов. Той заяви, че във времена, когато е бил поставен под натиск, партията също е била под натиск, най-важните хора, включително и той, са били разкарвани по прокуратурата. "Тогава не съм си позволил да дам или кажа една лоша дума, заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се казва. Моля, всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките. Особено по тези 3 изключително важни неща за съдебната система, може да имаме не 160, а над 200 гласа. Ако се промени това да стане по-бързо производството за тези крадци е важно, защото излизат с висящо дело и отиват да крадат пак", каза още премиерът.

"С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори - ако искат да променим Конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори. Това ще помогне и за сивия механизъм, това ще помогне и за Шенген и след това вече в по-нормална и спокойна обстановка да се съберат експертите и да движат закона напред. Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и се видяхме", каза още премиерът. Той обясни, че е казал същото и на него, да се направи опит за спиране с квалификациите и да се предвижи реформата. "Каузата да направим реформата и да се промени Конституцията и поне три неща да станат, не виждам кой би имал против да се случи. Тогава бихме могли да имаме голям консенсус", подчерта още Борисов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3153 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
гошо

2015.07.15 | 10:39

17
За тоя съдебна реформа означава да не го съдят за убийството на Чакъра.
толкова е просто

2015.07.15 | 10:24

16
бате Гойко реформата означава съдиите да се избират пряко от народа и тогава НЯМА да има зависимости от никой .НО не ви стиска нали?
Борис

2015.07.15 | 10:24

15
НЕ ЖЕЛАЕТЕ РУМЪНСКИЯ МОДЕЛ 4Е ТО КОЙ ПОЛИТИК ЩЕ ГО ЖЕЛАЕ ...РУМЪНСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕЦЕДАТЕЛ Е С ЕДИНИЯ КРАК В ЗАТВОРА...КОМПАНИЯТА ЛУКОЙЛ(Румъния) със запор на имущество за 2 милиарда...а тука продължават да си .....
антитрол

2015.07.15 | 09:15

14
Тиквена е на майка ти п*тката, Сергеевич!
YBIEC E TIKVOZA

2015.07.14 | 21:18

4
TIKVO SMOTANA DALJIJ OBQSNENIE ZASHTO OGRABI I FALIRA KTB ?????
YBIEC E TIKVOZA

2015.07.15 | 09:14

13
TIKVO SMOTANA DALJIJ OBQSNENIE ZASHTO OGRABI I FALIRA KTB ?????

2015.07.15 | 09:14

12
Ужас ! Тиквата е наведен и е без гащи ! Космат гъз , брюкселските педалигойбат и България плаща ! Че и минети прави безплатно тоя Рапон ! ДОЛУУУУУУУУУУУ червения агент и мутра БУДА ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН ПРЕМИЕР !
ВАЛЯ

2015.07.14 | 21:26

11
това което предлагате като съдебна реформа няма нищо общо е реформа прихванати цитати от тук отам и така се предлага да е в полза на властоимащите ако някои от тях оъдят ще стане потоп а боко с уличната академия толко разбира

2015.07.14 | 21:19

10
tikvoooo ti si ybiec kurvooooo

2015.07.14 | 21:19

9
Кой иска да ви спъне скапаните реформи бе, нали във вашите ръце е всичко трудно ли е да го направите защо се правите на отрепани, вие не искате реформи те така или иначе бедните хорица са съдени по правилата а за вас няма правила да има осъден политик нагазил закона не няма няма да има затова няма реформа, вие чакате хорицата ли да ви направят реформите не се правете на ударени с камъни по главите ами се хванете и работете бързо и сръчно и не заблуждаваите хорицата
123

2015.07.14 | 21:19

7
stanishev e VINOVEN

2015.07.14 | 21:19

8
DA-ZAEDNO S KURVATA BOIKO

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини