ПФ внесе закон за прекратяване договорите с американските „Марица Изток” 1 и 3

  • 08 юли 2015 12:24

  • 2850
  • 2
ПФ внесе закон за прекратяване договорите с американските „Марица Изток” 1 и 3
© Булфото

Внесохме Закон за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3. Това съобщи председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, цитиран от Фокус.

„Подготвили сме специален закон със съответните консултации и компетенция. Използвали сме европейската практика в това отношение”, добави той.

Симеонов уточни, че законопроектът е доста сложен, с доста тежка математическа част. „Смисълът е да се прекрати тази продължаваща и заробваща България договореност, съгласно която изплащаме много висока стойност на електрическата енергия, която купуваме от „КонтурГлобал Марица Изток 3"АД и „Ей И Ес - ЗС Марица Изток І".

Заробването е резултат на няколко поредни правителства като се започне от Иван Костов и т.н, в резултат на което действащите договори принуждават България да заплаща много по-високи цени, отколкото са реалните разходи на тези централи”, посочи още Симеонов. „Нещо, което струва 200 млн., е показано, че са инвестирали 600. Никой не си е направил труда да направи проверка.

Оттам нататък формирането на месечните цени в годишен план, давани от ДКЕВР, са на база завишени разходи”, коментира той и уточни, че са купували на фиктивна стойност и варовика, и въглищата.

„Това е видно, когато сравним стойностите, на които са купували от от ТЕЦ „Мини Марица” 2, която е държавна”, посочи Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2850 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.09 | 19:16

2
сега ще се преброят депутатите милеещи за България

2015.07.09 | 16:54

1
dvama predateli kurvi

Добави коментар

Водещи новини