Депутатите решават дали да отпадне давността на отпуските

  • 25 юни 2015 06:02

  • 1707
  • 0
Депутатите решават дали да отпадне давността на отпуските
© Булфото

Парламентът ще обсъжда на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се дава възможност на КЕВР да удължи с един месец - до 31 юли, регулаторния период, приключващ в края на юни.

В програмата е второто четене на промени в Кодекса на труда, както и проект за решение за удължаване на срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г.

Отпадане на давността на отпуските е заложено сред промените в Кодекса на труда, които парламентът ще разгледа окончателно. Миналата седмица идеята, внесена от Хасан Адемов от ДПС, успя да мина в социалната комисия при гласуването на второ четене на измененията, припомня Дарик.

Предвижда се дните отпуск, които не са ползвани през годината, вече да не изгарят, а да могат да се ползват, докато работникът е при същия работодател. В момента отпуските трябва да се ползват до края на календарната година, като за следващата могат да се прехвърлят само 10 дни. Те също изгарят, ако не бъдат ползвани до 2 години.

Отпадането на давността се налага, след като се премахва и графикът на отпуските за фирмите, което също е сред одобрените на първо четене промени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини