Пенсионират чиновници, за да има по-евтин ток

  • 23 юни 2015 06:47

  • 3779
  • 2
Пенсионират чиновници, за да има по-евтин ток
©

Чиновниците пред пенсия в държавните енергийни дружества ще излязат в заслужен отдих. Незаетите щатове в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", Мини "Марица-изток", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) пък ще бъдат съкратени. Това са две от стъпките, които държавата предприема за 10-процентно свиване на разходите в системата, научи "Стандарт".

Целта на мерките е да не се допусне увеличение в цената на тока. Пореден ден вчера депутати и министри търсеха на пожар решение, за да се избегне драстичното поскъпване на електроенергията.

Поправка в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката ще отложи с един месец новия ценови период, който трябва да започне от 1 юли. Това стана ясно след спешна среща на парламентарните групи с енергийния министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, инициирана от председателката на НС Цецка Цачева. Такава идея лансира преди седмица и премиерът Бойко Борисов.

Междувременно започва ударно свиване с 10 на сто на разходите в държавните енергийни дружества. АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", Мини "Марица-изток", НЕК и ЕСО трябва да представят планове за поетапно намаляване на административните си разходи. От тях се очаква да оптимизират обществените поръчки и да свият харчовете си за транспорт, храна и други.

21 хиляди щата със средна месечна издръжка от 3300 лв. има в държавната енергетика, сочи доклад на ресорното министерство. Голяма част от тези работни места обаче не са заети и сега ще бъдат орязани.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде подложена на кръстосан разпит в пленарна зала в сряда сутринта. Тогава ще има широк дебат за цената на тока, решиха депутатите на срещата при Цачева.

Днес пък парламентарната комисия за контрол над КЕВР ще заседава извънредно, за да подготви проекторешение за заседанието в сряда. Най-вероятно в него ще бъде записано, че народните представители ще направят бързи промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката, с които ще дадат възможност за отлагане на ценовия период.

"Не трябва да има спекулации за намеса в независимостта на регулатора", коментира след срещата зам.-председателят на НС Димитър Главчев. И увери, че цената на тока ще остане решение единствено на КЕВР. "Няма вмешателство", увери и министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

БСП обаче не хареса решенията на парламента и останалите парламентарни групи. "С това решение само ще се даде възможност за отлагане с един месец на решението на КЕВР, но няма да се решат проблемите в енергетиката", коментира Жельо Бойчев от левицата.

"Най-късно в петък пък се очаква КЕВР да реши дали да отложи ценовия период", заяви председателят на комисията Иван Иванов вчера. В неделя на извънредна среща при премиера Бойко Борисов стана ясно, че кабинетът е против вдигането на цената на тока.

Работодателските организации вече заявиха непреклонното си желание да започнат протести срещу поскъпването на тока.
Бизнесът възразява най-вече срещу повишението на добавката "задължение към обществото", в която е включен токът по преференциални цени от американските централи, ВЕИ-тата и когенерациите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
роб на власта

2015.06.23 | 16:57

2
А браво бе .Няма да им плащаме заплатите като работят -ще им плащаме пенсии като стоят .Нали всичкото идва от нас и какво ще стане -вместо да им извадим очите ше им изпишем веждите.
ззз

2015.06.23 | 16:57

1
Робе,робе,нищо не разбираш.А знаеш ли там колко човека работят,даже не знаят какво,и не само чиновници.А какви заплати получават...

Добави коментар

Водещи новини