Менда Стоянова: Докладът за КТБ е готов, чакаме да падне банковата тайна

  • 24 юни 2015 08:16

  • 1616
  • 0
Менда Стоянова: Докладът за КТБ е готов, чакаме да падне банковата тайна
©

Шегата с шамара стана хит, но вече е жълтинка. Г-н Искров следваше да подаде оставка доста отдавна. Вероятно той няма да понесе отговорност за фалита на една банка, защото законът го пази. Това каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ в сутрешния блок на БТВ.

Той беше гуверньор на БНБ, когато фалира четвъртата най-голяма банка в страната и трябваше да поеме своята морална отговорност за това, категорична е тя.

Този фалит е в резултат на безобразен контрол на банката. Г-н Искров се измъква, въпреки че носи цялата вина и трябва да понесе отговорност. Той по закон има лостове, с които може да упражнява контрол. С вчерашното си писмо, г-н Искров се опитва да запази своето реноме и CV, в което след време ще напише, че е с два пълни мандата и да забрави КТБ, убедена е Менда Стоянова.

През първия си мандат г-н Искров работеше доста по-добре, затова го преизбрахме, спомни си тя. Тогава надделяха аргументите да не се създава напрежение в системата, ЕЦБ също застана зад кандидатурата му.

Основните виновници за КТБ са собственикът и мениджмънтът на банката, но вторият виновник е БНБ и банковия надзор. Това не е била банка, а пирамида и много скоро това ще стане ясно. Не мога да си обясня как е възможно БНБ години наред да не е виждала, че това не е банка.

Вчера на бюджетна комисия приехме законопроект за разкриване на банковата тайна. Освен това ние сваляме тайната за фирми, вложители, кредитополучатели и т.н. Чадърът, който ще се вдигне е за тези, които са използвали ресурсите на банката нерегламентирано. Вие ще се запознаете с доклада. Той вече е готов, съобщи Менда Стоянова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини