ДПС и РБ проведоха консултации за референдума (видео)

  • 19 юни 2015 13:27

  • 1258
  • 2
ДПС и РБ проведоха консултации за референдума (видео)
© Булфото/Архив

ДПС от днес започна консултации с останалите парламентарно представени политически сили по предстоящия референдум за промени в изборното законодателство.

Идеята е да бъде постигнато широко политическо съгласие, ако ще се променя избирателната система, да сме наясно какви ще са последиците за демокрацията у нас, обобщи след разговорите със съпредседателите на ПГ на Реформаторския блок Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и и Найден Зеленогорски, лидерът на Движението Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в. Реформаторите бяха първите поканен на среща. Те обаче продължават да настояват за т.нар отворена преференция - без праг.

ДПС иска съгласие за запазване на пропорционалната система, заявяваме, че ако тя не се запази, няма да приемем 1/2 или 1/3 мажоритарни и 1/2 или 2/3 пропорционално избрани депутати, категоричен беше Местан. Движението щяло да изпълни решението си да поиска 100 на сто мажоритарен избор, ако мнозинството в парламента заложи на смесена система. За да изпият всички инициатори на тази идея горчивата чаша на популизма до дъно и да понесат последствията си, обясни лидерът на партията.

Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в даде и аргументи в цифри: При 100 процента пропорционална система с 40 на сто от реалните гласове/приблизително толкова печели ГЕРБ на минали избори/, първата политическа сила ще получи 96 мандата, оттук следва коалиционна формула на властта. Втори вариант - със същия резултат от 40 процента при смесена система, каквото се предлага от президента / 160 избрани пропорционално и 80 - мажоритарно в едномандатни райони /ГЕРБ биха взели 64 мандата от 160 и минимум 70 от 80-те едномандатни райони, т.е. с общо 134 ще могат да управляват самостоятелно.

Така на практика, обобщи Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, формация, която не е спечелила мнозинство, ще управлява еднопартийно. Това ли иска президентът, попита той и изрази още едно опасение - в нашите условия такава власт може да се превърне в авторитарна. Лидерът на Движението призна, че идеята за мажоритарен вот е била критикувана от Реформаторите днес и то с аргументите, които самият той е използвал през годините срещу същата тази система, каквато сега лансира.

РБ ще предложи редакция на въпроса на президента - дали хората подкрепят да се засили мажоритарният елемент при запазване на пропорционалната система , съобщи на свой ред съпредседателят на ПГ Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. Той потвърди, че сближаване на позициите по темата с ДПС няма след срещата днес. За нас 100 процента мажоритарен вот би изкривил изцяло политическата система у нас, разясни тъмносиният лидер.

Освен това Реформаторите откривали и други недостатъци в идеята на Движението. ДПС, от гледна точка на своя политически интерес, си го представя в един тур, докато ние - в два, уточни Кънев и подчерта, че преференция без прагове, както те искат, би осигурила пълна мажоритарност при запазване на пропорционалната система.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ctalin

2015.06.20 | 12:43

2
vci4ki ca kyrvi
BOIKOOOOOOOOOO- KURVOOOOOOOOO

2015.06.20 | 12:43

1
ETO KOI SA TURSKATA SGAN -VSIZKI TIQ I GERB-S KURVATA ANALNA BOIKOYGLY

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини