Огнян Минчев: Чрез фалшивите регистрации върви разпределение на микроикономическо ниво

  • 24 юни 2015 09:25

  • 42
  • 0
Огнян Минчев: Чрез фалшивите регистрации върви разпределение на микроикономическо ниво
©

Правната комисия в Народното събрание одобри вчера окончателно промени в Закона за референдумите, които облекчават правилата за провеждането на националните допитвания. За да бъде иницииран референдум, ще са необходими 400 хиляди подписа на граждани. Досега допитване можеше да бъде поискано от 500 хиляди души. От Реформаторския блок дори предлагаха прагът да е още по-нисък – около 300 хиляди подписа. Подобно намаляване на прага ще облекчи в известна степен възможността да се провежда референдум по значими национални проблеми, смята политологът Огнян Минчев.

Пред БНР той коментира, че референдумът, предложен от президента Росен Плевнелиев за промяна на изборните правила, за който бяха събрани подписи през миналата година, е важен за развитието на българското общество, не само на политическата система. Чрез допитването по тези три основни въпроса ние можем да променим начините, по които се управлява страната, и по този начин да променим, като цяло, възможностите за развитие на България през следващите години, смята Минчев.

Според него въпросите, предложени от президента, ще претърпят корекция. Той каза още, че има забавяне на подготовката за този референдум. Ако той трябва да се проведе с местните избори през октомври, ние разполагаме с около 4 месеца, в които не просто да бъде извършена една сериозна работа по адекватното формулиране на въпросите, с цел хората да могат да ги разберат, но и да бъдат подложени тези въпроси на публично обсъждане, заяви политическият анализатор.

Той коментира и проверката на прокуратурата за завишения брой регистрации в някои населени места. Нямам завишени очаквания към прокуратурата. Не зная дали ще накаже тези, които са се регистрирали, а и не зная дали е необходимо тези хора, които са регистрирани на други места, да бъдат наказвани. Убеден съм, че една значителна част от тях са регистрирани без тяхно знание или без да им бъде обяснено това преместване на регистрация. От наказание или поне от ограничение се нуждаят тези фактори, тези организирани интереси – корпоративни и политически, които организират, плащат и правят тези регистрации, каза Огнян Минчев.

Според него в момента, чрез фалшивите регистрации, върви разпределение на микрополитическо равнище. На определени места в страната е установен нелегитимен контрол от определени сили, които на практика са подменили вота на хората със своите собствени аранжирани злоупотреби с избирателните процедури и са разширили своята власт до степен, която трудно можем да ограничаваме, посочи политологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
42 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини