ДПС е за силна държава в ромските квартали (видео)

  • 17 юни 2015 14:15

  • 2222
  • 11
ДПС е за силна държава в ромските квартали (видео)
© Булфото

ДПС е не за силова, а за силна държавна политика в ромските квартали, в гетата, спрямо ромската общност, заяви на пресконференция в парламента лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в коментар на напрежението в райони с преобладаващо ромско население. Напрежението според него е породено от отсъствието на държавата, от дълги години изключване на ромската общност.

По думите на Местан единственото, което чува от ултра националистите и от ДСБ като предложение за справяне с проблема, е държавата да влезе в гетата с жандармерия, засилено постоянно полицейско присъствие, държавата да наложи страх. Страхът не води до доверие, до трайно решение на проблемите, подчерта той. Като парламентарната либерална партия на България сме за това държавата да влезе в районите с преобладаващо ромско население, в това число и в гетата, заяви Местан.

Това според него трябва да стане не чрез концепцията за полицейска държава, а чрез реална политика на интеграция. Всички проблеми на ромската общност могат да се решат чрез образованието, смята той. По думите на Местан цялостната политика спрямо ромската общност в последните над 20 години е неадекватна и отговорността за това е на всички политически партии, включително и на ДПС. Аз не бягам от отговорността на ДПС, но съм против ДПС да се сочи като единственият отговорен по този въпрос, каза той. Без да си търсим назад кусурите, предложението ни е да гледаме напред и да постигнем съгласие за целенасочена политика за интегриране чрез образование, каза Местан. ДПС предлага да се приеме национална програма за гарантиране на място в детска градина за всяко дете.

Според Местан образованият гражданин ще спазва законите, ще си намери работа, ще си плаща социалните осигуровки. Не може да имаме адекватна политика на образователна интеграция, без решаване на въпроса с отпадане от училище на ромските деца, а те отпадат, ако не са посещавали преди това детска градина, обясни Местан. Естествено е, че не трябва да се поощрява процесът за незаконно строителство, заяви Местан. По думите му обаче една къща не се строи за една нощ и не може държавата да наказва гражданите за неизпълнение на собствените си ангажименти. Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в заяви, че ако има политически интерес при напрежението в столичния кв. Орландовци, то той не е свързан с ДПС.

На последните парламентарни избори ДПС е взела 0.94 процента от гласовете в Орландовци, каза той и допълни, че за сравнение ГЕРБ са взели 44 процента, БСП - 12 процента, Реформаторският блок - близо 12 процента, а Патриотичният фронт - близо 8 процента. "До един 12-те задържани не са от Орландовци. Ние питаме чия ръка ги прати там? Кой има интерес и каква е крайната цел?", попита лидерът на ДПС.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2222 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.06.20 | 16:14

11
Местан е тъп турчин, ако е сам ще му счупя устата, която изкарва простотии. Призовавам за насилие срещу всички цигани и полицай, които си играят със нас! Нека извъртим и начупим главите на всички от НС и циганите!
Tyy

2015.06.20 | 16:14

10
На местан ще му чупите резания уиии

2015.06.20 | 16:14

9
МЕСТАНЕ В ТУРЦИЯ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ И ТАМ ИМА ЦИГАНИ, ТАМ ДЪРЖАВАТА КАК СЕ СПРАВЯ С РАЗБЕСНЕЛИ СЕ ЦИГАНИ КРАДЯЩИ И НОСЕЩИ БРАДВИ И ПРЪТОВЕ.... СИГУРНО И ТАМ СИ МЪЛЧАТ КАТО НАС НАЛИ? Е ДА.. АМА НАДАЛИ?
лора

2015.06.20 | 16:14

8
Много се извинявам,но за българските деца няма място в детските градини,ясли и учебни заведения. Все пак нека да не забравяме,че всяко нещо се заплаща, а ромите дори не си правят труда да изкарат пари за да осигурят добър живот на децата си и сега какво държавата е виновна.Та тя прави много повече за ромското население колкото за народа си...Господин Местан не се излагайте......

2015.06.20 | 16:14

7
Козелът определя ДПС като държава и иска там да е силен, т.е.ще вложи още повече пари от касата за да спечели изборите.
НОНА

2015.06.20 | 16:14

6
ДОЛНА ТУРСКА МУТРО МАРШ В АНАДОЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!
Исказа се турския циганин

2015.06.20 | 16:14

5
за последно преди да му изпразкат един пълнител АК -47 и да го заровят в свински лайна копелето без род и родина.
гошо

2015.06.20 | 16:13

4
Марш в Турция!

2015.06.20 | 16:13

3
IMA CIGANI IMA BILGARIYA NYAMA CIGANI NYAMA BILGARIYA TOCKA PO NVIPROSA
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.06.18 | 11:41

2
A ZNAETE LI ZE MESTAN SHIBA KURVATA BOIKOYGLY

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини