Мартин Димитров: На ЕРП-тата ще им е по-евтино да си вършат работата

  • 17 март 2015 08:15

  • 1290
  • 2
Мартин Димитров: На ЕРП-тата ще им е по-евтино да си вършат работата
© Булфото

Още преди години, когато се дадоха ужасно много средства за безсмислени проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", казахме че тези пари трябва да бъдат инвестирани в обновяване на електропреносната мрежа. Това каза в сутрешния блок от Реформаторския блок и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

При бедствието освен форсмажорните обстоятелства като падналото голямо количество сняг, имаше и много несвършена работа. Подценяването на електропреносната мрежа доведе до това. Двата милиарда, изхарчени за "Белене", които вече ги няма, можеха да отидат за обновяване на електропреносната мрежа, заяви Димитров.

По думите му новият състав на КЕВР трябва да налага на енергийните дружества по-строги санкции за несвършена работа. Искаме да направим законово така, че да им е ясно, че ще им е много по-скъпо да не си свършат работата, отколкото да разчистят клоните по трасето, посочи Димитров. В никакъв случай не трябва сега държавата не трябва да признава разходите им покрай бедствието за форсмажорни. ЕРП-тата трябва да разберат, че имат насреща си държава, която глобява.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев, който е член на комисията по енергетика, заяви че до голяма степен причината секторът да е в това състояние е липсата на стратегия. Средствата, които се заделяха през годините, намаляваха, а ремонтната програма на енергийните дружества се изпълняваше наполовина. Това доведе до ситуация, в която през 21 век населени места да са 10 дни без електричество. Затова настояхме ресорният министър да бъде изслушана в комисията по енергетика за предприетите мерки, а енергийните дружества да докладват за зимната си подготовка, посочи Бойчев.

Ще настояваме за цялостен регулаторен одит в енергийния сектор. Ще поставим въпроса и как ще бъдат компенсирани хората, останали повече от седмица без електричество.  Категорично отказвам да участвам в разговор колко тежка е зимата, защото и предишния път, когато ГЕРБ бяха на власт, зимата пак се оказа най-тежка, каза още депутатът от левицата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
спецназа

2015.03.18 | 17:30

2
Тъп,мазен,продажен манаф.
Орбан

2015.03.18 | 17:29

1
Защо му дават трибуна на това мазно плямпало? Държавите около нас строят нови мощности и си развиват икономиката, само ние закриваме стратегичеките си обекти, ЩОТО били руски и трябва да сме независими с евроатлантически ценности. Е сега, заради такива експерти, като този разбирач от нас нищо не зависи и остнахме само по "ценности".

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини