Близо 400 селища без ток в Родопите, най-тежко е положението в Ардино (галерия)

  • 12 март 2015 14:02

  • 1656
  • 0
Близо 400 селища без ток в Родопите, най-тежко е положението в Ардино (галерия)
© Булфото

Близо 400 родопски села и махали на територията на областите Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали са без електричество, но работата на аварийните групи продължава. Това каза за БТА говорителят на електроразпределителното дружество "ЕВН България" Крум Косев. По думите му, най-тежка остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали.

При обявено бедствено положение в област Кърджали обстановката остава най-тежка в Ардино. В момента работят и екипи на Енергийния системен оператор, за да отстранят авариите и да се възстанови електрозахранването на Ардино. Засега това е единствената община без ток в областта.

57 екипи на ЕВН работят на територията на областта за отстраняването на повредите в малките населени места. Има около 80 паднали стълба, които трябва да се възстановят. Комуникациите се очаква да се възстановят след като се отстранят авариите в електропреносната мрежа.

Електричеството в Родопите бе прекъснато заради обилния снеговалеж в края на миналата седмица. Проблемът е, че достъпът до селата и махалите там е силно затруднен, дори и през лятото, обясни Косев.

Ток вече има в засегнатите селища в област Пловдив, където днес за село Добралък се очаква да бъде подадено захранване от генератор. В област Хасково захранването ще бъде възстановено за цялото село Конуш. Оптимистична остава прогнозата и за села в общините Маджарово, Харманли и Димитровград, каза Косев.

В общините Девин и Доспат над 90% от клиентите са с възстановено захранване като работата продължава за селата Чавдар, Кестен и Буйново. Днес ще бъде доставен агрегат за село Чуреково. В района на село Мугла в община Смолян трудните условия налагат физическо обхождане със снегоходки на 15 км електропровод в пресечена местност.

В село Орехово, община Чепеларе, ток има от вчера. Продължава работата за селата Ситово и Лилково. Осигурено е захранване към помпена станция "Борово", която снабдява района на Лъки.

Частично е възстановено електроподаването за село Манастир, уточни Крум Косев. Той добави, че затруднена остава обстановката в община Баните, където днес при подаване на напрежение от електропровод 110 киловолта, ЕВН има готовност да осигури захранване за село Баните.

В град Рудозем ток има, но възстановителните дейности за селата в района продължават. В село Овчево, община Джебел, ще бъде осигурено гориво за агрегат. Електричество ще има и в Ардино, при подаване на захранване от линия 110 киловолта за подстанцията.

За справяне с последствията ЕВН е осигурила техника, материали и близо 400 сътрудника, в това число и от външни фирми, съобщи говорителят на дружеството. Навсякъде се работи в координация с местните и централни власти и Електроенергийния системен оператор.

Вижте тук галерия със снимки от бедствието в Ардино

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини