ДПС поиска избори до края на годината (видео)

  • 05 юни 2014 10:31

  • 22640
  • 113
ДПС поиска избори до края на годината (видео)
©

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Това заяви на извънредна пресконференция в парламента лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

"Идеята за пълен мандат не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни 3 други варианта - хоризонт на кабинета "Орешарски" до октомври 2015 и провеждане на избори 2 в 1, местни и парламентарни; избори догодина по това време; избори до края на годината. Това ще рече мандат от още 4 месеца, ставка на кабинета Орешарски в края на месец септември, най-късно началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември", продължи Местан.

Нашите предпочитания са към третия вариант избори до края на годината, категоричен бе първият в партията на ДПС. Това е моят отговор на определени притеснения, че позицията на ДПС не е достатъчно ясна. Не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог, готови сме за разговор. Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и да заяви виждането си, по неговите думи.

Разбира се, този вариант има един много голям минус. Това е проблемът с бюджетната процедура. Знаете, че бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до октомври и приет до края на календарната година. При този вариант това няма как да се случи, подчерта Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Има още един вариант - за незабавна оставка, но това също няма да генерира стабилност, а ще породи проблем. Много е важно да се направи анализ за изпълнението на бюджета за първите 6 месеца, по неговите думи.

Дори и изборите да са незабавни, т.е. утре, проблемът с бюджета остава същият – отново няма да влезе в нормалния график за приемане на бюджета. Минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се поражда от другите варианти. Едно управление може да продължи само ако е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на управление, поясни той.

Това не трябва да се тълкува като признание за лошото управление на страната. Управлението на кабинета „Орешарски“ издържа в пъти по-добре, отколкото предишни управления, побърза да уточни обаче Местан.

Сега е време за градивен диалог, за надпартийни усилия. С тази пресконференция ДПС дава принос именно в тази посока. Местан подчерта, че въпросният диалог те са склонни да проведат по-скоро с цел да удължат живота на кабинета „Орешарски“.

Имам съзнанието, че поемам сериозен риск с тази пресконференция, защото са възможни всевъзможни интерпретации за виждането на ДПС за развитието на политически процес в страната след евроизборите. Бих призовал към повече коректност, защото ситуацията и без това е достатъчно деликатна. ДПС не произнася присъди, няма да го прави и днес, поясни още лидерът на ДПС.

Евровотът даде отговори на много въпроси, но и постави много нови въпроси. Основният въпрос, свързан с евровота, като отношение към вътрешната политика, бе дали този вот ще прелегитимира кабинета. Животът на кабинета няма да зависи от формалното общество, което го подкрепя, дори и от протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява легитимно, по думите му.

Последвайте канала на

22640 113

Свързани новини

Коментари 113

Добави коментар
Любо Ангелов

2014.06.08 | 22:30

113
TOC ЛЮTФИTO MHOO MA KEФИ БPAAT,ВИЖ ГО CAMO KAKAВ ЛEВЕНT E! AX KAK ИСKAM AC KATO MOЯ ГОСПОДАР БЯЛATA ЗЛATKA ДА БЪДA OБЛAДAH,MOЩHO CЪС ЗАСИЛКА ДА ПOEMA TAC PЯЗAHA KAPAБИHA И ПOCЛE ДА УCETЯ CEMEHHATA MУ TEЧHOCT В MEH. HИE OT XA-TAKA CME ПУMAШKИ ПOДЛOГИ ПРИЯТЕН ДЕН!

2014.06.07 | 00:06

112
ДПС не иска предсрочни избори, а изнудва по този начин БСП за по-голяма квота в управлението заради изборните резултати.

2014.06.07 | 00:06

111
Това е резултата от кафето бойко - местан. Честито на печелившите

2014.06.07 | 00:05

110
Задължителни избори за всички и ДПС с 7 % ,а да ги видя какви балансьори е са!!!! Народе само с задължителни избори България ще стане българска!!!!

2014.06.07 | 00:04

109
ДПС не са политическа партия, те са лобистка групировка. Никога не съм виждала да защитават някакви социални интереси - всичките им министри са олигарски пръстчета и всичките им законопроекти са с цел облагодетелстване феодалния бизнес в "техните" райони и циганските махали. Те нямат никаква политическа ориентировка, никакъв план! Ако премахнем пропорционалния вот и минем изцяло на мажоритарен, направо ще я изтрием тая групировка веднъж завинаги, но трябва да действаме веднага, защото ското техните платени избиратели ще са повече от нас.

2014.06.07 | 00:04

108
Ако стане задължително гласуването най малката партия ще избера . НА ТЕЗИ МАФИОТИ ШЪ ГО ТУРЯ У ГЪЗА!
дан

2014.06.06 | 23:52

107
Мисля че фека трябва дасе отстрани за сл-избори те са проблем за всяка партия-ако БГ него разбере няма излизане от кълта.

2014.06.06 | 23:34

106
ДС доносникът агент Павел е начело на ДС формация със забранена от закона структура, от конституцията също, но въпреки етническия вот, в последно време много обикновени турци бягат от тези ДС агенти и за това турскокомунистическата партия купува против нас циганските гласове и други. Бруталността на ДС КГБ туркокомунягите е антиевропейска ! Това може да се премахне, като се спазва конституция и законите!

2014.06.06 | 23:33

105
fesove riazani,mindili dolni mazni zadnizi .

2014.06.06 | 23:33

104
mestan e mnogo umen

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини