Плевнелиев свиква извънредно КСНС (обновена)

  • 10 юни 2014 16:24

  • 5834
  • 26
Плевнелиев свиква извънредно КСНС (обновена)
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното свиква идния вторник Консултативния съвет за национално сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Решението на Плевнелиев идва непосредствено след пожеланите от Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на избори до края на юли.

На Съвета ще бъдат обсъдени важни въпроси, сред които датата за предсрочни избори, избори за еврокомисар и належащи реформи.

Самият Плевнелиев коментира, че темата за служебния кабинета до този момент не е толкова належаща.

"В ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания", заяви пред журналисти президентът.

Най-доброто, което те могат да направят е да се съберат заедно и да вземат национално отговорни решения. Във вторник очаквам отговорно отношение от всеки един от българските политически лидери в този момент. Не става въпрос само за дата за избори, а още повече за дата за избори, която е изгодна за един или друг. По никакъв начин не е изгодна за българския народ, по думите на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт, за проевропейско и продемократично развитие. Изборите са именно това, затова аз чрез този КСНС ще дам всичко от себе си и искам да уверя народа, за да може да имаме национално отговорен и демократичен подход, за да имаме яснота кога ще има избори, каква ще е процедурата за избора на еврокомисар, какво ще правим по „Южен поток”, какво ще прави Народното събрание в следващите седмици от неговата работа и т.н.”, отбеляза държавният глава.

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното коментира дали е под въпрос финализирането на споразумението с Европейската комисия по следния начин: „По никакъв начин не е под въпрос, защото специално финализирането на партньорство с ЕК може спокойно да бъде придвижено както от едно правителство в оставка, така и от служебно правителство. Те нямат нужда от Парламент и съответно решение на Парламента. Това не е проблем, но разбира се ще стане сериозен проблем ако политическите лидери влязат в поредната фаза на противопоставяне и тясно партийни интереси и не покажат достоен и отговорен европейски подход, включително и по темата за споразумение с ЕК”, обясни президентът, цитиран от Фокус.

„Това е част от плана, който аз ще изложа пред политическите лидери във вторник, това е част от декларацията, която ще искам да договорим, защо не и да се обединим около нея, защото вече обявих, че търся широко, а защо не и национално съгласие по няколко важни теми – дата за избори, процедура за еврокомисар, реформи, които не ни чакат и неотложни проблемни казуси като „Южен поток”и споразумението за партньорство, които не се интересуват от партийно боричкане и противопоставяне”, обясни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Вторник ще бъде интересен ден. Призовавам за национално отговорен подход. Президентът трябва да спазва Конституцията, президентът не може към този момент да предложи дата за избори, президентът отговаря за национално отговорния подход. Надявам се дата за избори – общо приемлива, да се роди на КСНС”, каза още Плевнелиев.

„Искам да уверя нацията, че ще се отнеса максимално отговорно към своят ангажимент за съставяне на служебно правителство. През 2013 г. показахме, че в много труден момент за нацията се отнесохме отговорно и в крайна сметка служебното правителство свърши добра работа. Прекалено рано е в момента да се раздават постове за служебно правителство. Имаме много по-важни неща за вършене. Апелирам към национално отговорен подход и ще се надявам, оптимист съм, че във вторник ще имаме едно отговорно отношение и дай Боже разумни и работещи решения за нацията за решаване на кризи, а не задълбочаване”, допълни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

5834 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
асегаде

2014.06.11 | 10:19

26
ПЛЯС, ПЛЯС, ПиДАЛИТьЕ - товариш(щ) НЕ разТОВАРИШ г-н евроПЕЕ-ц

2014.06.11 | 07:05

25
Имам чуството, че само някакви много истерични и нервни-че-калпави хора коментират тука. Само това предчуствам, не знам дали е вярно. Интересно ми е, колко още неща са направили гадните комунисти и колко добре живеем, заради "свещената демокрация"?

2014.06.11 | 07:05

24
КАТО БОНУС - ДАСПРЪДНИ ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА СМЪРДИ ПО УЛИЦИТЕ. ЕКСТРА.

2014.06.11 | 07:05

23
dogan gi 4uka to3i i tikvata slaga im fesa i gi po4va

2014.06.11 | 07:05

22
ибрахим сидер педера го асоциират с вода казанче и лайна, потъна лудото в септичната яма!
асегаде

2014.06.11 | 07:04

21
Ей, Електората! ПИЦАТА вече e готова, ама де!
Крум Усаински - Блг

2014.06.11 | 07:04

20
Бойко е благодарен на Доган ,задето му даде генералския пагон ,не се съмнявайте ,че агент Буда ще се коалира с ДПС ,само и само да се докопа до властта !
Bial

2014.06.11 | 07:04

19
ZIGANITE IZBIVAT NARODA IM ..A TE SI IGRRAIAT NA POLITI4ETA..NE6TASTNIZI Sled 5god. Ve4e niama da ima na kogo da se pravite vsi4ko 6te e Mangali vkly4itelno i palatite vi na Sl.Briag i na vsiakude 6te sa sa napulnili s Mangali i mi6ki..
o&k

2014.06.11 | 07:04

18
Искаш да кажеш че атака е единственото спасение и трябва да гласуваме эа нея?!Ей тъпир...
асегаде

2014.06.11 | 07:04

17
Каквото народа сам си направи дори и пастирка не може да му го направи
SS

2014.06.11 | 07:04

16
Турско-американски президент е Федеросен Плевелиев!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини