Орешарски: Ще си подам оставката, когато изтече мандатът ми!

  • 18 януари 2014 18:23

  • 9625
  • 72
Орешарски: Ще си подам оставката, когато изтече мандатът ми!
©

Моята професионална биография предполага коментари върху числа и те са доста сухички. Не са ме избрали тук, за да побеждавам когото и да било, а за да защитавам интересите на всички български граждани. Да правим една по-добра страна, една по-добра политика, да работим за общото благо. Това каза премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 пред Сашо Диков.

Никога не съм гледал на неодобряващите кабинета, като крайни опоненти. Ние сме различни, но ние сме едно, трябва да дискутираме. както и да влизаме в детайли. От тази година започнахме на чисто, върнахме цялото ДДС, разплатихме голяма част от заварените задължение, но има и още, които ще плащаме тази година. Подобрихме нормативната рамка. Имах среща с Американската търговска камара, изброих им мерките ни и те ги одобриха. Най-важното е, че освободихме страната от страха. Наскоро един човек ми каза: "Вече не казваме това не е за по телефона", заяви Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Заемите, които изтеглихме са за покриване на дълга. Този въпрос се поставя сега по политически причини. Голяма част заеми се взимат всяка година, те са за погасяване на друг дълг. Уверявам хората, че миналата година опозицията нададе голям шум от 1 милиард заем дълг, който ни трябваше, за да погасим друг дълг. Заемите, които изтичат в падеж тази година как да ги финансираме? Да намалим пенсиите ли?, попита премиерът.

За цялото време, което протестираха хората аз не чух искания. За мен трудните моменти се измерват не само с нестабилната обстановка, а с реформите. Те са необходими в доста сектори, но има много работа от донастройване на системите, за да могат да работят. Системите не работят достатъчно добре и достатъчно ефективно, обясни Орешарски.

Подпомагаме редица селскостопански производители в това число и тютюнопроизводителите. Минимална изкупна цена не е нормално да има и няма да има. Не съм специалист по аграрни финанси, най-добри са кооперациите в сектора. Това е пътят, в който трябва да се върви, посъветва премиерът тютюнопроизводителите.

Аз не казвам, че всички решения са перфектни, няма такива. Решения, които са срещу обществото не помня да са вземани. Пенсионната реформа трябва да продължи. Има много аргументи "за" и против замразяване на пенсионната реформа. Младежката безработица е на много високи нива, заяви Орешарски.

На въпрос защо ще строим седми блок на АЕЦ "Козлодуй" без търг, премиерът каза: "В този сектор всички фирми се свеждат до няколко - три компании в света. Практиките, преобладаващите случаи се извършват без търг от стратегически съображения. Колко ще струва зависи от много фактори, не мога да кажа, че ще завърши всичко успешно, ние все още нищо не сме избрали".

За договорът за транзит на газ през страната ни, премиерът смята, че никъде другаде по света не строят без да влагат нито лев, а ще извличат само дивиденти.

Какво й е на прозрачността? По стечение на обстоятелствата аз съм бил с седем български правителства и всеки, който отваря тази тема рискува да загуби. Компетенциите на изпълнителната власт за седем месеца няма решение, което да е взето извън моя кабинет. Аз няма да влизам във вътрешнопартиен дебат, посочи Орешарски. Една част от министрите са лично мои номинации, друга част са консултирани с двамата партийни лидери, които подкрепят кабинета. Водил съм разговори с тези министри, които не съм познавал много добре. Сбърках името на Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, защото я знам като Велева. Нито един не ми е наложен. Няколко предварителни номинации се отказахме от тях. С Драгомир Стойнев съм работил преди време.

Сашо Диков отбеляза, че Драгомир Стойнев няма нито един ден работен опит и подчерта, че земеделският и външният министър вероятно не са номинация на премиера.

"Аз нося отговорност и мога да подбирам кадрите си", отговори му Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Сривът в инвестициите в България след 4-те години управление на ГЕРБ е катастрофален, изтъкна премиерът. Политическата обстановка е общ елемент на инвестиционния риск. Не трябва така да изглеждаме навън. Но това не значи, че гражданите не трябва да спрат да протестират, смята Орешарски. "Аз съм поел политически ангажименти към политически сили. Всички ние трябва да избягваме да говорим от името на целия народ. Всеки от нас се доближава по мисленето си до определена група хора", изтъкна той.

Шоковете в икономиката винаги действа зле. Тя не се развива добре от шокове, дори и положителни. Изживяхме един период, в който постигахме за десетилетия неща, които други постигаха за столетия - това не даде добър резултат. Да не се връщаме в това време, отговори премиерът на въпрос дали икономиката ни има нужда от шоково възстановяване.

Върховенството на закона не е на това равнище, което искат да видят външните инвеститори. Т.е. предстои ни работа в тази посока. Изразих подкрепата си за всички благоразумни действия, които те ще предприемат. Няма да менторствам, обяви той.

Ще си подам оставката, когато изтече мандатът ми или когато не мога да си върша работата, категоричен беше премиерът Орешарски. Той допълни, че Орешарски не може да бъде никога безработен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9625 72

Свързани новини

Коментари 72

Добави коментар

2014.01.20 | 08:54

51
Гусин Урешарски .. Вас никой не вие избирал, така както никой не е избирал Делян Пеевски за шев на ДАНС. И двамата сте едноличен избор на Ахмед Дуган

2014.01.20 | 08:59

72
Абе нема ли кой да го пречука вече тоя турчин? Писна ми да ме управлява той. Сараи, мараи, не мое да не излиза никъде. Не може да е безсмъртен. Главата му трябва да е на кол набучена, отстрани до паметника Левски.

2014.01.20 | 08:59

71
Във България само се откриват политически партии но не и работни места с тези темпо до 2020 всеки ще има политическа партия.
БОРИМЕЧКАТА

2014.01.20 | 08:59

70
Който се опитва да защитава, една или друга, мафиотска структура-партия, участвала по един или друг начин, във власта, Е ИЛИ ЛУД, ИЛИ ПЛАТЕН, ПАРТИЕН, ЧИКИ-ДЖИЯ!!!
ЧЕКИСТА

2014.01.20 | 08:58

69
Не се занимавайте с глупости, наблюдавайте, какво става с избирателният кодекс, там е скрито кучето!?! Не се ли промени избирателният кодекс, вдигайте народа, на оръжие!!! Всичко друго е ала, бала!!!
ccc

2014.01.20 | 08:58

66
Ако не ви е ясно да ви се изясни соросоидни спер*мояди кога ще видите остаФка ;)

2014.01.20 | 08:58

68
Със оставка е красивият начин,но пък гроэният е също толкова ефективен!
лаком гъз

2014.01.20 | 08:58

67
... когато се наплюскат до насиране протежетата ми, тогава ще подам оставка ... Мууууухххаххахаххахахахахх - да го духа народа!!!!
u8

2014.01.20 | 08:58

65
lainar tvoite shte ti vidqt smetkata
Млад Меринджей

2014.01.20 | 08:57

64
Чакай, Сега, Чакай, Пацо 24 се определяш ти? ако ти плесна един шамар,тогава ще видиш ти,аз не искам Премиер да ми е Пацо от Дупница,Станишев казва,че Волен Проституира
Млад Меринджей

2014.01.20 | 08:57

63
Пацо? Ти вече по лаптопа на монитора ли ми излизаш,Ей? Виж какво ще ти кажа,с Монитор не можиш ме уплаши...

2014.01.20 | 08:56

60
"Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде, то е в тежка зависимост". „Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година"

2014.01.20 | 08:56

62
Абсолютно си прав ама айде обясни го на Баби,Дедовци и Лумпените от Атака,не става,Прост Народ Бедна Държава

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини