Повече жени посланици до 2015 година

  • 20 декември 2013 07:09

  • 994
  • 0
Повече жени посланици до 2015 година
©

Външното министерство ще увеличава броя на жените посланици и тези на ръководни постове във ведомството през следващите няколко години, пише в. Монитор.

Това заяви вчера дипломат №1 Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,. „Заварих 3 дами на ръководни постове в министерството, сега те са 6”, отбеляза министърът. Той подчерта, че жените имат място във външната политика и амбицията му е в края на мандата страната ни да има значително повече посланички зад граница. През следващата година ще се проведе конкурс за стажант-аташета, на който дипломатите ни очакват да се явят повече дами. Благодарение на по-доброто бюджетиране пък от ведомството плануват разкриването на консулства и възстановяване на някои от закритите дипломатически мисии в чужбина. „Успяхме да решим проблема с хроничното недофинансиране на министерството от 2010-а насам. Благодарение на това очакваме до 2015 г. да излезем от тази неблагоприятна ситуация и да възстановим някои посолства в ключови за страната ни държави”, каза Вигенин. Тази година МВнР успя да възстанови посолството ни в Монголия, а до няколко седмици ще заработи и консулската служба в Милано. Предстои разкриването и на консулска служба в Ербил, Ирак. „Вече сме изпратили дипломат в посолството ни в Багдад, който да подготви този процес”, уточни Вигенин.

Той отчете, че първата му визита като министър е била в Македония. „Преговорите ни с властите в Скопие са напреднали, но все още сме далеч от желания резултат”, отчете още Вигенин. По думите му очертава се първото му работно посещение за 2014-а отново да е в Македония. Общо за 6 месеца той е посетил 12 държави, като се е срещнал с 35 външни министри и 56 държавни глави и премиери. Вигенин е реализирал 11 двустранни визити, като от най-голямо значение били тези с неговите колеги от Западните Балкани. Очаква се догодина той да пътува и до Кувейт, Катар и Израел.

Подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. също е стартирала. Наши дипломати ще ходят на 6-месечни стажове в няколко държави, които вече са подготвяли такова председателство, за да трупат опит. „Говорили сме за това с Гърция и Словакия, като имаме уверението и от страна на Франция и Италия, че ще приемат във външните си министерства наши дипломати, за да се запознаят от първа ръка с организацията на този процес”, обясни Вигенин. По думите му всички чужди посланици у нас вече виждали положителната промяна в дейността на Външно и изказали задоволството си от коректността, с която дипломатите ни работели през последните 6 месеца на изтичащата година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини