Вигенин: Пътят към демокрацията е дълъг

  • 18 ноември 2011 09:22

  • 1153
  • 0
Вигенин: Пътят към демокрацията е дълъг
©

„При нас пристигат много информации и анализи за натиск и тормоз над журналисти, защитници на човешките права и активисти.

Пред военни трибунали са изправени над 12 хил. цивилни граждани от март т. г. досега. Започва изборният процес, а страната все още прилага извънредно законодателство, което дава специални права на армията и на военните трибунали. Все още не знаем какво точно се случи на 9 октомври в Кайро и чия е вината за отнетите 25 човешки живота”. Това заяви българският евродепутат Кристиан Вигенин в Европарламента по повод ареста на блогъри в Египет.

По думите му „тези случаи са симптоматични за етапа, в който се намира Египет”. Вигенин беше категоричен, че „египетските власти дължат отговор, преди всичко на своя народ, но и на нас, европейците, които продължаваме да гледаме с надежда, симпатия и готовност за подкрепа на Египет”.

Евродепутатът призна, че „пътят към демокрацията е дълъг, сложен, свързан е с много вътрешни напрежения и конфликти”, че отстраняването на Мубарак има ефекта на силно земетресение, което размества пластовете, сменя релефа, отваря стари рани и създава нови напрежения и прогнозира, че ще има много последващи трусове.

„Ние, обаче, искаме да сме сигурни, че поетата през пролетта посока към демокрация, защита на човешките права, социален прогрес ще бъде запазена и Египет ще върви все по-уверено по него. Затова изразяваме своята солидарност с всички, които работят за това днес в Египет”, каза в заключение Вигенин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини