Росен Плевнелиев: Пет стъпки за изход от кризата

  • 24 септември 2013 10:52

  • 2017
  • 14
Росен Плевнелиев: Пет стъпки за изход от кризата
©

"За разлика от февруари-март, когато практически всички бяха в нелегалност, правителството беше в оставка, нямаше парламент, ситуацията беше много тежка. Именно затова тогава аз бях длъжен като представител на една от малкото останали легитимни институции, да действам по този начин, за да покажа на хората, че имат към кого да се обърнат, има кой да ги чуе и има кой след това да помогне техните искания да стигнат до институциите. Сега вече е различно", каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред в. "Труд".

"Затова аз апелирам към парламента и правителството: Моля, чуйте гражданите. Това, което те искат, е смислено. Или поне отсейте изпълнимото от неизпълнимото, възможното от невъзможното. Но моля ви, подайте ръка", обяви президентът.

"Поканих протестиращите на инициативата "Диалог с гражданите". Не просто само да зададат въпросите си и да се чуе мнението им директно от президента, но и цялата нация да ги чуе. По същия начин дадох шанс и на всички останали. Това е моята роля - да бъда платформа, за да може на всяка смислена идея, на всяка претенция, която, разбира се, е конституционно съобразна, да бъде даден глас", поясни Плевнелиев.

"Предсрочните избори могат да доведат до стабилност, но и до трайна дестабилизация, ако не се избере кабинет и се влезе в цикъл - от избори на избори. Коя институция и кой политик ще носи отговорността, ако се стигне до такава изборна спирала?", попита президентът.

Той добави, че България има конституция, която работи добре, която е наша много силна опора в тези турбулентни времена и дотолкова, доколкото всички се придържат към конституцията, няма никакъв проблем. Имаме обаче и политическа криза и тя ни разрушава. Тя ни вкарва в една спирала на нестабилност.

"Виждате как инвеститорите избягват страната, все по-малко са инвестициите в държавата, виждате как предприемачите в България не създават нови работни места, защото сме във фаза на нестабилност, която демотивира икономическите играчи в България и в чужбина да вземат своите отговорни решения. Трябва да излезем от тази нестабилност. Пътят не е чрез партизански битки, реваншизъм или дори със заплахи за живота на един или друг политически лидер, които се чуха в публичното пространство", смята той.

Плевнелиев очерта няколко стъпки за излизане от кризата: "Първо, изборният кодекс. Няма как, ние сме в абсурдната ситуация вече в Албания да правят по-честни и почтени избори от нас. Докога всеки, който е изгубил изборите в България, няма да ги признава, а ще обвинява спечелилите във фалшификации?"

"Имате златния шанс сега, направете изборен кодекс, който да работи за вас. Защото няма как доверието на нацията да е високо, ако всяко ново правителство стартира с все по-ниска легитимност, а останалите казват - ами те фалшифицираха изборите. Това е безобразие! Няма и не може да има излизане от политическата криза, няма как доверието на гражданите да се повиши, ако не се обединят политическите партии около правилата за правене на избори и не ги спазват. Иначе това е един самоубийствен сценарий - с всеки следващ избор все по-зле", обясни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Второ, обединете се около Националната програма за развитие на България 2020. Трето, обединете се около договора за партньорство с Европейската комисия, защото иначе ние просто няма да бъдем легитимни. Четвърто, обединете се около реформата в сектор сигурност, т.е. нека да се върнем към консенсуса от 2012 г. И пето, дайте ако трябва различни мнения, но нека в рамките на различното да стигнем до общото решение как да се реши тази политическа криза", каза президентът.

Плевнелиев заяви още, че ако ние сме за Европа и за европейското развитие на България, няма как тогава да зависим ежедневно и в парламента, и в правителството от една откровено антиевропейска партия, която нарича европейските инвеститори колонизатори.

"В моето изявление пред нацията заявих категорично - конституцията не ми позволява да взема страната на една или друга партия, както и кога да има избори, както и кога да се подават оставки. Но освен изборите е много важно и какво ще стане след изборите. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден. Не, не може, това е единственият способ за решаване на неразрешими конфликти. И най-важното: когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите", коментира още той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2017 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
X5

2013.10.05 | 06:31

14
Как предложения, тия драсканици и един първолак може да ги напише. От 4 години Плевню е в властта и става от зле по-зле, този човек носи само злини и нещастия на страната, незабавно промяна, незабавно оставка.

2013.10.05 | 06:30

13
росен плевналиев марионетката на герб.жалък и смешен е плевналиев.

2013.10.05 | 06:27

10
VTORI KOMENTAR MI SPIRAT

2013.10.05 | 06:29

12
Аз почти съм се отказал . Тиквите спират всичко което не им оттърва.

2013.10.05 | 06:27

11
Тук има голяма цензура,не се учудвай.
NQKOI SI

2013.10.05 | 06:27

9
NE MI PUSKAT KOMENTARITE

2013.10.05 | 06:27

8
ЗАЩО ЧАК СЕГА СЕ СЕТИ ПИВНОКИО ЗА МЕРКИ ЗА НАСОКИ И ЗАЩО ЛЪЖЕ ЧЕ НЯМА ПРИСТРАСТИЯ КАТО Е ЗАВИСИМ ОТ ГЕРБ -КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!!!!
Simo

2013.09.24 | 21:03

7
Плевенлиев да си подава остваката и бегом в САЩ да целува задника на Обама ... Първанов макар и той да не е цвете за мирисане беше много по представителен за разлика от този с тоз глас и визия ... Да не говорим каква излагация бяха когато ги гледахме всички как се радват ... По-добре този кабинет от колкото полицейщината на ГЕРБ
историчар

2013.09.24 | 20:21

6
Трябва да го разберем веднъж и завинаги ,че целта на дипломацията е продължаване на кризата . Спок –Star Trek The Original series

2013.09.24 | 20:21

5
Не виждам някой да предприема мерки по най-важното-за спиране на демографския срив на българския етнос!
AHIL

2013.09.24 | 20:20

4
Много се притеснява Плевню Герберски, за интерсите на олигархията и монополите, ама хич за интересите на държавата и народа

2013.09.24 | 20:20

3
Абсолютен боклук е тоя Плевнелиев ! Гербаджийска и турска подлога ! Помаче предателче !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини