107 мълчаливци в парламента

  • 12 август 2013 07:01

  • 4728
  • 10
107 мълчаливци в парламента
© Булфото

Точно 107 депутати не са обелили и дума от парламентарната трибуна от първия звънец на 42-рото НС на 21 май до излизането им в лятна ваканция в началото на август, става ясно от справка за активността на законотворците, предоставена на "Монитор" по Закона за достъп до обществената информация. Това означава, че почти половината от избраниците са представлявали интересите на гражданите, седейки мълчаливо зад банките си.

Внушителната бройка на „рибите” в парламента, която може да се бори за рекорд е съставена в по-голямата си част от представители на ГЕРБ – 59 души. Статистиката има своето обяснение – месец и половина хората на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г бойкотираха парламента и въобще не ходиха на работа. Герберите без нито едно изказване по каквато и да е тема основно са неопитни новаци в партийните редици. В същото време с изказване са се разписали всички бивши министри от кабинета „Борисов”, които сега са депутати, с изключение на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Сред „рибите” в ГЕРБ изплува и името на бившия областен управител на София Данаил Кирилов, както и на шефката на земеделската комисия в предишния парламент Десислава Танева. В предишния мандат тя четеше докладите по законопроектите толкова скоростно, че често се налагаше колегите й да я подканят да намали темпото. Без да се появи и веднъж на трибуната, 42-рото НС вече напусна Иван Портних, който смени депутатската банка с кметското кресло във Варна. Никаква законодателна тема не е предизвикала интереса и на снахата на бизнесмена Киро Киров - Йоана Кирова. Красавицата е втори мандат депутат от ГЕРБ, но не за пръв път влиза в класациите с мълчаливи избраници.

В групата на безмълвните депутати са и 28 от Коалиция за България – сред тях са основно дебютантите в парламента като Алекси Алексиев, Георги Свиленски и Йордан Младенов. Последните двама обаче са участвали във внасянето на няколко законопроекта, макар и да не са се изказвали от трибуната. Без изява са и 15 депутати от ДПС и 5-има от „Атака”, сред които дамите Деница Гаджева и Миглена Александрова.

Няколко народни представители пък са се отсрамили с по едно изказване, колкото да излязат от групата на „рибите” в НС. Сред тях е и най-младият депутат - 21-годишният Кристиян Димитров от „Атака”, който се е отчел с минута и две секунди реч от трибуната. С по една изява в рамките на 1 - 2 минути са още герберите Гинче Караминова, Димитър Петров, бившата зам. образователна министърка Милена Дамянова, социалистите Георги Андреев, Страхил Ангелов, Евдокия Асенова, както и Ферихан Ахмедова от ДПС. Рекордно кратко изказване е записал Стефан Господинов от ГЕРБ, който е изложил тезите си в рамките само на 46 секунди.

Справката показва, че в едва осемте си дни като депутат премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 е бил доста активен. За това време той е говорил близо половин час от трибуната, като се е изказвал общо 6 пъти.

Абсолютен шампион по ораторство пък е червената фурия Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Зам.-шефката на НС е защитавала позициите си зад микрофоните в продължение на 6 часа и 56 секунди, като е излизала на трибуната 202 пъти Това прави средно по седем изказвания на заседание, тъй като общо за сесията депутатите са се събирали в пленарната зала 31 пъти.

Веднага след Манолова по активност се нарежда лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, който е говорил над 4 часа в рамките на 53 изказвания. Топ 3 на ораторите се попълва от социалиста Димчо Михалевски с 3 часа и 53 минути на трибуната. Сред най-приказливите е и шефът на правната комисия в НС Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент, чийто таймер в изявите показва 3 часа и 17 минути. С 15 минути по-малко речи лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на заема петото място по активност.

В десетката на ораторите парламентаристи влизат още социалистите Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и Янаки Стоилов, Рамадан Аталай от ДПС и Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  от „Атака”. Лидерът на „Атака” Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа също често се е изявявал, като е развивал тезите си в продължение на час и 52 минути. Бившият премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пък е излизал на трибуната 13 пъти, като е говорил общо 46 минути.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4728 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Боржи

2013.08.23 | 07:24

10
Христо Бисеров, Станишев, Корнелия Нинова, Волин Сидеров, Павел Шопов са все "герои" от времето на "мълчиливата съпротива". Естествена им реакция сега е като се доберат до трибуна да не могат да спрат да говорят. Понякога мълчанието е най-добрият отговор.
ddd

2013.08.23 | 07:24

9
Знаете ли кой избира българското Народно събрание? Ако Вашият отговор е “НАРОДЪТ”, то Вие сте жертва на най-голямата Лъжа в България! Истината е, че партийните лидери избират депутатите, подреждат ги в депутатски листи и народът има право само да “подпечата” техния избор.Това е Пропорционалната избирателна система. Тя е най-силният Властови инструмент в ръцете на партийните Лидери. Благодарение на нея, те са Заробили българския народ и са превърнали почти всеки български депутат в послушен Мишок и Далавераджия.Доказателството е просто - 24г.! По това кого Слуша депутата става ясно и кой го е избирал.Това Представлява представителната демокрация у нас.Затова всеки партиен лидер умира от Страх, когато чуе за 100% МАЖОРИТАРНИ избори и Пряка Демокрация.Във Властта и по Конституция на РБългария е Гражданите да Наложат Пряка Демокрация.Защото Пряка Демокрация означава, че политиците и не само те, ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! С други думи това и само това означава демокрация днес у нас - Пряка Демокрация!

2013.08.12 | 22:38

5
Кой може да вземе думата от тази червена кокошка. Само хлопа глупости по цял ден.Горкия и мъж ,за съжаление е, да слуша тази куха лейка
НЕДОУМЯВАЩ

2013.08.13 | 16:13

8
За кой мъж става въпрос? За Ангел ли или за Митничаря който май беше първи ако не се лъжа.

2013.08.12 | 22:38

7
Не е важно колко часа си приказвал а какво и как си го казал.

2013.08.12 | 22:38

6
Както казват китайците: Едно гърне колкото е по-празно, толкова по-силно дрънчи.

2013.08.12 | 17:10

4
Мълчаливи- приказливи все тая, 240 гнусни помияри.

2013.08.12 | 17:09

3
По -добре е да приказва тя,защото иначе ще заспят по креслата.Освен това и Цецка Ц. и тя дрънчи от време на време като мандало на църква.
куку

2013.08.12 | 17:09

2
Мълчанието е злато...
HASKOVLIA

2013.08.12 | 14:47

1
dayte dumata na MEHMET ATAMAN ot DPS i kakiv seir i smyah v zalata shte ima toy dori gotovo napisanoto ne moje da 4ete a sri4a

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини