Калфин няма да се яви на изслушването пред Комисията "Яне Янев"

  • 18 януари 2013 09:21

  • 727
  • 0
Калфин няма да се яви на изслушването пред Комисията "Яне Янев"
©

Временната парламентарна комисия за корупция по високите етажи на властта ще изслуша на извънредно заседание бившия министър-председател Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и бившия вицепремиер Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска за замените със земи по време на управлението на Тройната коалиция.

В интервю за предаването "Преди всички" по БНР евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска заяви, че днес няма да се яви пред комисията, поради служебни ангажименти като евродепутат. "Точно днес няма да бъда на заседанието. Получих писмото онзи ден късно вечерта. На практика вчера сутринта отговорих. Днес организирам събитие в Пловдив. Поканил съм гости от ЕК. Няма как от днес за утре да се явя в комисията. Още повече, че комисията е заседавала по въпросите със замяната в Несебър и с това, което е направило сегашното МЗХ. Очевидно, че г-н Янев е решил да разшири или да отклони вниманието от това", каза той.

Калфин заяви, че няма притеснение от изслушването. "Нямам никакви проблеми да отговарям на тези въпроси. На комисията бих казал, че очаквам конкретика. За всяко нещо има материали, има документи, изключително много данни. Хубаво е когато тя прави проучване за нещо, то да е основано на изтичане на материалите и да има конкретни въпроси по тях. Другото ще е общополитически разговор, което виждам, че се случва много често в парламента. Това ще е загуба на време", смята евродепутатът.

Калфин коментира и Програмата за развитие на селските райони: "Добрите новини са, че по принцип за българските фермери ще има повече средства, които може да усвоим тази година. Към момента има предложение на ЕК и то се обсъжда в Съвета, което означава между страните-членки. След като се разберат предложението ще дойде в парламента и тогава вече трябва да се гласува в парламента и Европейския съвет. По отношение на директните плащания имаме вече една договорена схема до 2016-а година за увеличение на директните плащания. Това, което предложи ЕК беше по-добро за нас, но това, което в момента обсъждат страните-членки не е добро - до 2020-а година ние да стигнем до равнища от 86% от средните, което означава, че ще бъдем под средните за ЕС плащания. По отношение на националните плащания остава възможността за 2014-а година за значителни национални доплащания – 150 млн. евро през 2014-а година, а през 2015-а година – 81 млн. евро. Това означава, че през следващите две години земеделските производители биха могли да бъдат допълнително компенсирани от националния бюджет".

Калфин обясни още, че се отделят и средства за различни програми, свързани с т.нар. "екологично земеделие". "Това е един от споровете, който върви. Предлагат се три мерки – поддържането на пасища, на незасети площи или оборота на културите, които се събират. Спорът е дали това да се решава от всеки фермер или да се взимат мерки на национално равнище", съобщи той.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
727 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини