Транспортното министерство подписа договор за доставка на 7 двуетажни влака

  • 26 април 2024 13:32

  • 547
  • 2
Транспортното министерство подписа договор за доставка на 7 двуетажни влака
© Министерство на транспорта

Министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и ръководството на полската компания "Stadler Polska Sp. z o.o." подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов влак", посочи министър Гвоздейков. По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния транспорт, обществото заслужава да пътува с модерни и безопасни влакове, а този договор е първата сериозна крачка в тази посока.

"Подвижният състав, който ще бъде доставен до 2026 г., отговаря на всички изисквания за комфорт и екологичност, които стоят в основата на реформите по НПВУ", допълни още транспортният министър.

Председателят на УС на "Stadler Polska Sp. z o.o." Филип Брунър изтъкна важността на сделката с България. "Изключително горди сме, че нашата компания ще допринесе за подобряване на железопътния транспорт в страната и се надявам нашето партньорство да продължи и в бъдеще", коментира той.

Купуваме 7 двуетажни електрически влака от Полша

Договорът включва доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията "KISS", както и опция за доставка на още 3 влака при осигурено финансиране до края на срока на договора. Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал. Подвижният състав ще разполага с минимум 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с намалена подвижност. Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа.

Стойността на договора е 300 513 279,50 лева, а срокът за доставка е 26 месеца.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
547 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:00

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­­и­ ­м­о­м­­­и­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­и­ ­­о­ч­а­к­­в­­­а­т ­­-­­ X­1­­8­­.­­F­U­­N

2024.05.14 | 22:44

1
Мерихте ли ги, ке минат ли по тесняко

Добави коментар

Водещи новини