От днес: Променят разписанието на влаковете заради ремонт

  • 07 май 2024 13:31

  • 2364
  • 1
От днес: Променят разписанието на влаковете заради ремонт
© Bulphoto, архив

Във връзка с ремонта на Централна гара в София от 7 май от се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление - Мездра, Видин, Варна, Русе, съобщават от БДЖ.

Проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от 6-и до 12-и коловози.

Очаква се ремонтът на Централната гара в София да продължи 15 месеца.

През този период за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара.

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра - Видин/Варна/Русе, част от които ще приключват и започват движението си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара чрез подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници до и от жп гара София-Север.

За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на 13-и челен коловоз при шести перон.

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ

За по-добро обслужване на пътниците Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт:

трамвайна линия 27 - удължава се маршрутът ѝ до жп гара София-север – от спирка код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно;

трамвайна линия 7 - маршрутът се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ (движение по бул. „Христо Ботев“) и синхронизира движението си с трамвайна линия 27;

трамвайна линия 1 - удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. „Струга“ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6;

трамвайна линия 3 - променя се маршрутът до жп гара София-север - по бул. „Христо Ботев“, до Централна жп гара , наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север.

Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2364 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:37

1
❤️ Г­­о­­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­о­­м­­­и­ч­­е­­т­а­­ ­в­и­ ­о­ч­­­а­к­­­в­­а­­т ­­­-­­­ X­­­1­­­8­­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини