Георги Гвоздейков: Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. лева

  • 14 май 2024 20:06

  • 1376
  • 4
Георги Гвоздейков: Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. лева
© Булфото (архив)

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство, предаде БТА.

Предстои в рамките на заседанието да бъдат одобрени методика и критерии по процедурата, която се планира да бъде обявена през ноември 2024 г.

„За първи път в Програма „Транспортна свързаност“ се излиза от рамката на първите два програмни периода и вече няма да се работи само с предварително определени проекти и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подпомагане на съществуващите интермодални оператори и за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили и в пристанищата“, добави Гвоздейков. Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лв., от които 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт.

"В подкрепа на зеления транспорт и намаляването на вредните емисии са и проектите за увеличаване на капацитета на пристанищните терминали", подчерта още Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника. Той съобщи, че е осигурена финансова помощ по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лева и предвижда удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад. Това ще позволи безопасно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще създаде предпоставки за развитието на терминалите и увеличаване на капацитета им.

В рамките на Комитета за наблюдение бе отчетено, че 92,07% от бюджета на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. вече е разплатен, като този процес продължава. Верифицираните разходи са 86,8%, а сертифицираните – 85,96%.

В комитета участваха София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“ в Европейската комисия, представители на JASPERS, бенефициенти по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 и Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, както и представители на институции и неправителствени организации.

На 3 ноември 2023 година от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че Държавно предприятие„Пристанищна инфраструктура“ започва проекта за удълбочаване на пристанищен терминал Бургас-запад.  От Министерството тогава информираха, че договорът с изпълнителя вече подписан и до дни предстои да започне работа. Осъществяването му ще позволи обработката на едни от най-големите кораби в света с газене до 14.5 м и 80 000 бруто тона. Предвижда се работата да бъде разделена на две фази. Първата включва всички дейности до края на годината и ще бъде финансирана от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Планира се втората фаза на проекта да бъде включена към Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

По-рано, в началото на октомври 2023 година министър Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника обяви, че до края на 2023 г. трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лева по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ) на събитие за оперативната програма, което се проведе в София.

Гвоздейков допълни, че общият бюджет на програмата е над 4 млрд. лева и че това е огромен ресурс, но с добра мобилизация на министерството и бенефициентите програмата ще завърши успешно.

Георги Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1376 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 06:12

4
❤️ Г­о­р­е­­щ­и­ ­­­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­­­т­а­­­ ­в­­­и­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­ X­­­1­­­8­.­­­F­­­U­­N
123

2024.05.14 | 21:48

1
A TOK OT,DE

2024.05.14 | 22:47

3
Тва е за богатите,, ке има. Ти ке минеш на свободнио пазар

2024.05.14 | 22:42

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини