Водещите новини! Главчев вече е и министър на външните работи. Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша (и още…)

  • 23 април 2024 18:58

  • 1539
  • 1
Водещите новини! Главчев вече е и министър на външните работи. Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша (и още…)
© МС/Булфото/Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 23 април   

 

Премиерът Димитър Главчев прие поста министър на външните работи от Стефан Димитров. В сградата на Министерството на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав на ведомството.

Главчев прие поста министър на външните работи

***


Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша. Това каза за "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев във връзка с разпространението на коклюш в страната. Експертът подчерта, че решението за ваксиниране на бебета месец и половина след раждане, вместо след 2 месеца, както беше до момента, не е от съществено значение.

По думите му е много важно бъдещите майки да се ваксинират три месеца преди раждане, а още по-добре, ако при планирана бременност, го направят преди зачеване.

Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

***


„Не съм подписвал договора с „Боташ“. Дори и да го подпиша, отсреща няма да го приемат, защото знаят, че договорът е валиден само с подписа на представляващия „Булгаргаз“. Подписвал съм неща от порядъка на отчети за срещата - кой е присъствал, какво се е говорило. Това не са обвързващи документи“. 

Това обяви бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в ефира на бТВ.

Христов е категоричен, че няма и не трябва да има клауза руски газ да не минава.

Росен Христов: Не съм подписвал договора с „Боташ“

***


„Когато се появи възможност да управляваме, веднага се появяват и дубликати – „спасители" и „месии". 

Ваня Григорова е пример за опит за превземане на партията отвътре, поредният неблагодарник, използвал БСП за лични амбиции. Тя стана съпричастна на модела на ГЕРБ“. 

Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Нова.

„Нагледахме се през годините на хора, използвали БСП като ракета носител, за лични амбиции. Много бързо след това забравяха на какво дължат успехите си. Григорова е класически такъв пример, и то пресен“.

Атанас Зафиров: Ваня Григорова е поредният неблагодарник, използвал БСП за лични амбиции

***


Първото заседание на Временната комисия за „Пътна карта“ за „Турски поток“ бе прекратено заради спорове по дневния ред.

На страницата на комисията бе посочено, че като първа точка днес трябваше да се приемат вътрешните правила на комисията. Като втора точка бе заложено да се изслуша Теменужка Петкова, която бе министър на енергетиката за периода 2014-2021 година. Трета точка бе „разни".

Скандал прекрати първото заседание на временната комисия за "Турски поток"

***


„Преценявайки съвкупността от доказателства, сме счели, че към момента са налице годни доказателства и сме изготвили обвинителен акт срещу 10 лица. Четирима от тях са длъжностни лица от вече закритата Комисия по хазарта“.

Прокуратурата с подробности за обвинителния акт срещу Васил Божков

***


„От гледна точка на Украйна помощта ни е недостатъчна, но въпросът е какви са възможностите ни. Важно е, че сме близо до Украйна и помощта ни може да бъде доставена сравнително бързо“. 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Велизар Шаламанов: Русия трябва да бъде убедена, че не може да спечели войната в Украйна

***


Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че Третата световна война вече е започнала. Тази гледна точка той изрази в интервю за портала Opinion Internationale.

„Третата световна война вече е в ход… Може да не изглежда така, както всички си представят, но когато започна Втората световна война, мнозина се съмняваха, че това наистина е Втора световна война“, заяви Подоляк.

Според съветника на Зеленски Русия и Европа в момента са във война помежду си.

Съветникът на Зеленски: Третата световна война вече е започнала

***


Заради страх от атентати.

Русия отменя Шествието на Безсмъртния полк

***


Израел нареди нови евакуации от района на Бейт Лахия в Северна Газа, определяйки го като „опасна зона на бойни действия", съобщи говорител на израелската армия, цитиран от БТА.

Израел нареди евакуации в Газа

***


Въоръжените сили на Израел продължават със своите активни бойни действия в (палестинския анклав на брега на Средиземно море) – ивицата Газа, предаде медията от Еврейската държава нюрзру.

Израел атакува в ивицата Газа. Хамас обяви броя на загиналите палестинци за 200-те дни война

***


Казер обаче има и усещането, че почти ежеседмичните екстремни атмосферни явления по нашите географски ширини почти не стават обект на внимание. 

„Това звучи като манталитет на „кон с капаци", заяви специалистът.

„Въпреки това гражданите все още могат да направят нещо против „по-нататъшното затопляне и евентуална загуба на контрол върху изменението на климата". 

„Предстоящите избори предлагат ефективна възможност за това", каза Казер, който е работил и по последния доклад на Междуправителствената експертна група по климатични промени.

Тревожен доклад за климата

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1539 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:09

1
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­ч­­е­­­т­­а­ ­­­в­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­­в­а­­­т ­-­­­ X­­­1­8­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини