Дете на три години и половина от Ямболско е с коклюш

  • 24 април 2024 14:15

  • 359
  • 1
Дете на три години и половина от Ямболско е с коклюш
© pixabay

Дете на три години и половина от Ямболско е диагностицирано с коклюш. То е лекувано в Университетската болница в Стара Загора, където е установено заболяването, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол д-р Радостина Калчева.

„Детето е от село Бояджик, на 18 април е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение в Стара Загора – със симптоми на коклюш, с пневмония", каза д-р Калчева. Детето не е посещавало детска градина и не се налага карантина, уточни тя.

Заболялото дете не е било имунизирано. „Майката така и не е завела детето на редовните имунизации, които до тази възраст са четири по нашия имунизационен календар", каза още директорът на РЗИ – Ямбол. Изследвани са родителите му и другите три деца в семейството – на 11 месеца, на осем и на 13 години, като те са дали отрицателни проби. Децата са имали симптоми на коклюш, вероятно са тествани по-късно и затова не е потвърдено лабораторно заболяването, обясни д-р Калчева, цитирана от БТА.

Има ли живак във ваксините?

Здравните власти в Ямбол са издали предписания до общопрактикуващите лекари в областта. „Да прегледат пациентските си листи, да издирят всички неимунизирани деца и да ги имунизират в кратки срокове", каза още директорът на РЗИ – Ямбол.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:06

1
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­о­­­м­­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­­­ X­­­1­8­.­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини