Вицепрезидентът Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата

  • 21 април 2024 10:45

  • 479
  • 4
Вицепрезидентът Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата
© Президентство

Най-ефективната, проверена през вековете ваксина срещу най-страшния вирус на омразата и отчуждението са образованието и културата. „Има само един тиранин за човечеството – това е невежеството“. Виктор Юго написа тази истина в „Клетниците“. Образование и култура – това са непобедимите оръжия срещу този тиранин. Залповете от тези оръжия да се чуват по-силно, а не на оръжията, които отнемат човешки живот – това е моята надежда заради младите хора. Това е нашата отговорност. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , приветства във Варна участниците в XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се проведе под нейния патронаж.

Със свои спектакли участваха ученици  от  ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Велико Търново, от 35 СЕУ „Добри Войников“ – София, от 4 ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“ – Варна, от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ –София, от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ – Бургас, от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора, и от ГПЧЕ „Симеон Радев“ – Перник. Фестивалът беше организиран от „Алианс Франсез“ – Варна, Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френския институт в България, в партньорство с Държавната опера – Варна, 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, и с подкрепата на Община Варна и Министерството на образованието и науката.

Вицепрезидентът Йотова определи фестивала като тържество на таланта, на красотата, на богатството на френския език, тържество на смисъла.

„С творческия си дух, усърдие и любов превърнахте морската ни столица Варна в столица на духа и на смисъла – истинският смисъл, който често злободневието се опитва да удави. Върнахте ни към изконните човешки ценности, които се предават през вековете – свобода, справедливост, равенство, любов, доброта, разбиране на другия. Ценности още от века на Волтер“, обърна се Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , към участниците и поздрави организаторите за мотото на фестивала „Другият“.

Тя цитира Жак Превер, според когото словото е не само начин да разкажеш една история с думи, а и да накараш другия да чувства заедно с теб.

„Да искаш да разбереш и да познаваш другия, да го приемаш такъв, какъвто е – това е и една от ценностите на франкофонската общност. Във Франкофонията ни обединява не само общият език и култура. Това е вселена, в която хората се чувстват свободни, обединени в своето различие“, посочи в приветствието си вицепрезидентът.

Тя припомни, че България вече 31 години е пълноправен член на Международната организация на Франкофонията. „Франкофонската традиция в България е много по-дълга, още от годините на Възраждането“, посочи Йотова. Тя благодари на учителите по френски език за професионализма и любовта, с която поддържат тази традиция. „Вие изграждате мислещи и грамотни млади хора, конкурентоспособни на своите връстници от цял свят“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова чете приказки от Ангел Каралийчев на ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Априлово

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , връчи своя специална награда – театрална маска, за достойното представяне на учениците от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
479 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:16

4
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­и­ч­е­­т­а­ ­­­в­­и­­ ­о­­ч­­а­к­­в­­а­­­т ­-­­ X­­1­8­­­.­­­F­U­­N

2024.04.21 | 12:00

3
Вицепрезидентът Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата ЩО ЗА ГЛУПОСТ СИ ИЗРЕКЛА? Харвард ни управлява вече няколко пъти с поредни провали.
Георги Илиев Митев

2024.04.21 | 11:39

2
Още една недоразвита жена от елита , защото самовъзпитанието е в основата на всичко !

2024.04.21 | 11:16

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини