Илияна Йотова разговаря с министъра на културата на Черна гора

  • 05 април 2024 18:31

  • 329
  • 4
Илияна Йотова разговаря с министъра на културата на Черна гора
© Президентство

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разговоря в Цетине с министъра на културата на Черна гора Тамара Вуйович и с кмета на общината Никола Джурашкович.

Сред основните теми на разговорите беше инициативата за поставяне на паметник в Цетине на патриарха на българската литература Иван Вазов, който има стихотворение, посветено на Черна гора. А реципрочно в България да бъде поставен паметник на големия черногорски поет Петър Негош. 

Като старопрестолна столица Цетине е побратимен с Велико Търново. На срещите с културния министър и кмета вицепрезидентът представи своята идея за особен статут на европейско ниво на старите столици, който да позволи създаването на специални фондове за финансиране на тяхното развитие. Йотова подчерта и значимостта на културните маршрути между различни държави, които ще стимулират и туризма.

В разговорите вицепрезидентът отбеляза свързаността на героите на българските национално-освободителни борби с черногорските земи, както и добрите връзки между двете държави още от началото на 19 век. И днес на сградата на тогавашното българско посолство в центъра на Цетине се вее българското знаме. 

Илияна Йотова почете загиналите преди 20 години български деца в катастрофата на река Лим

На срещите беше подчертано доброто сътрудничество между България и Черна гора в различни сфери и обсъден неизползвания потенциал. В момента на посещение в Черна гора са 50 български ученици и студенти по линия на Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“.

Вицепрезидентът изтъкна българската подкрепа за европейската интеграция на Черна гора. „Можем да ви бъдем полезни с опита, който имаме по пътя към европейско членство и вече като членове на Европейския съюз“, посочи Йотова. 

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посети и Цетинския манастир, където разговаря с митрополит Йоаникий. Двамата обсъдиха нуждата от упование във вярата особено в днешното време на непрестанни кризи и войни, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
329 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:59

4
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­и­ ­­м­­­о­м­­и­­­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­ч­а­к­­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­­.­­F­U­­­N
Коя

2024.04.06 | 07:38

3
от двете е сервитьорката с келнерските дрехи
Илияна Йотова посети и

2024.04.06 | 07:37

2
местната лудница и помоли да я настанят там

2024.04.06 | 00:01

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини