Вицепрезидентът Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с чуждестранни студенти

  • 10 април 2024 14:50

  • 248
  • 2
Вицепрезидентът Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с чуждестранни студенти
© Пресцентър Президентство

От актуалната политическа обстановка в България през ролята на Европейския съюз на световната сцена до равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери – широк кръг от теми дискутираха на „Дондуков“ 2 с вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , студенти от цял свят, които участват в студентската асоциация Бургундски балкански експрес, съобшиха от президентския прессекретариат.

Студентите проявиха интерес към актуалната политическа ситуация в България. Вицепрезидентът изрази надежда, че след изборите на 9 юни ще бъде съставено стабилно правителство, обединено от интересите на хората, а не само от желанието за власт.

Относно върховенството на закона и корупцията вицепрезидентът заяви, че те не са само български, а общоевропейски въпрос, и е необходим общоевропейски подход, защото никоя държава не може да се справи сама. „Преди подходящото законодателство трябва да се възпита обща нетърпимост към корупцията“, подчерта Йотова.

„Когато традиционните партии не могат да отговорят на очакванията на хората и да предложат работещи решения на техните проблеми, популярност печелят популистките движения и партии“, посочи вицепрезидентът по темата за кризата на политическо доверие сред европейските граждани. Тя даде пример със слабата роля на Европа при справянето с миграционната криза. „Липсва лидерската позиция на Европа при разрешаването на световните кризи, последствията от които търпи Старият континент“, заяви Йотова. Тя изтъкна недостатъците на Лисабонския договор особено по отношение на отбраната и сигурността. Вицепрезидентът подкрепя идеята за общоевропейска отбранителна система.

Войната в Украйна постави въпроса за Източното разширяване на Европейския съюз. Но преди всичко ЕС трябва да си отговори на въпроса готов ли е на ново политическо разширяване, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът отбеляза, че България е сред най-добрите лобисти на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. „Европа не може да разчита на стабилност, ако няма мир и стабилност на Балканите“, изтъкна тя. „ЕС е най-доброто място за живот, най-мощният икономически съюз, но преди всичко е човешки права и тяхната защита. Всички страни, които искат да бъдат пълноправни членове на ЕС, трябва да знаят, че той е правила и спазване на човешките права“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова откри 13-ото издание на „Походът на книгите“

Студентите проявиха интерес и към професионалното развитие на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , като журналист и ролята на медиите днес. „Медиите трябва да се стремят да бъдат достоверният източник на информация, който ще пребори пандемията от дезинформация и фалшиви новини. Трябва да обясняват процесите в днешния размирен свят“, посочи вицепрезидентът и изрази убеденост, че традиционните медии нямат да загубят в битката със социалните мрежи.

Тема на разговора на „Дондуков“ 2 беше и равенството на мъжете и жените в различни професионални сфери и на ръководни позиции. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че е против квотното разпределение за заемане на постове. „Важни са доброто образование и грамотността, а не това дали си мъж или жена“, заяви вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
248 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:46

2
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­­щ­­­и­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­­т­а­­ ­­­в­и­­ ­­­о­ч­а­­к­в­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­.­­­F­­­U­­­N
симулиране

2024.04.10 | 15:34

1
на дейност

Добави коментар

Водещи новини