Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде екстрадиран

  • 12 януари 2024 19:46

  • 6952
  • 4
Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде екстрадиран
© Нова телевизия

Започна петиция с искане за закрила на иранеца Мехран Давари, който от 13 години живее в България. В четвъртък той е бил задържан и отведен в бежанския лагер в Бусманци, като е възможно да бъде екстрадиран. 

Преди три години NOVA разказа историята му. Той напуска родината си след президентските избори през 2009 г., когато страната е раздирана от бунтове. „Този, който не трябваше да стане президент – стана. Аз участвах в протестите и ме арестуваха“, разказа Мехран. 

След като попаднал в полезрението на властите в Техеран, мъжът бяга в България. В страната ни започва нова битка, която води 13 години – да получи право на закрила. „Ако получа български документи, ще се запиша на училище“, посочва мъжът.

Мехран започва работа, наема си жилище и учи български. До вчера, когато е задържан административно. „Казаха, че няма да ме вкарват в Бусманци. Но дойдохме тук. Казаха, че нямат друг избор”, твърди мъжът.

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

Мехран попада в лагера в Бусманци броени дни, след като последната му молба за закрила е отхвърлена. „Мястото е с телена ограда и има пълните характеристики на затвор. Техническото основание за задържането му е мярка за връщането му в Иран, която е наложена от „Миграция” Пловдив през 2014 година“, заяви адвокат Диана Радославова.

Според неговия адвокат иранецът е задържан, без да е извършил престъпление и без опит да се укрива. „Той има договор за наем от години. И е публична личност, свири в група“, посочи защитникът на иранеца.

„Не мога да разбера как в 21 век ние не можем да си отворим очите, че един човек е достатъчно интегриран. Той дори се нарича българин. Дори е кръстен в българска църква и се е кръстил с името Стефан“, заяви Красимир, приятел на Мехран.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6952 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.12 | 23:56

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.12 | 21:20

2
Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде екстрадиран ДА СИ ВЪРВИ РОДИНАТА! Това са врагове на България.

2024.01.12 | 21:55

3
Тъп ли си?! Тук не говорим за някакъв отпадък а човек който е бежанец и преследван, който се е интегрирал, говори езика че даже се е покръстил и прекръстил... Всяка държава може да мечтае за такива мигранти.

2024.01.12 | 20:08

1
Защото баба Меркел иска терористи и живи вибратори а тоя не е нито едното от двете - напълно нормален ,Европа не иска нормални е за това искат да го върнат

Добави коментар

Водещи новини