Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

  • 04 януари 2023 09:45

  • 733
  • 0
Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

С началото на новата година протестите в Иран са близо до нова ескалация заради бруталното убийство на 29-годишен мъж, участващ в демонстрациите. Мехран Тавана – спортист от Фоман в северната част на страната, е бил застрелян още на 16 ноември 2022 г., но за случилото се близките му съобщиха чак сега пред базираната в Лондон независима телевизия Iran International.

Според разказа им Тавана е бил прострелян в главата от близко разстояние, като извършителят е бил командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), намиращ се зад гърба му.

На 16 ноември Мехран излязъл от работа заедно с приятеля си, за да пазарува. На връщане видял група правителствени агенти да бият възрастна жена.

"Мехран излезе от колата, за да говори много спокойно със силите за сигурност, за да ги убеди да не я бият, но когато искаше да помогне на възрастната жена да се измъкне, командир на КГИР го простреля в тила, на разстояние почти един метър...", разказва един от близките на убития мъж.

Според информатора Мехран Басир Тавана е бил откаран в болница от други хора, но три дни по-късно е издъхнал от раните си в град Рещ, пише "Актуално".

По време на възпоменателната церемония за Мехран няколко дни по-късно присъстващите скандираха лозунги срещу Ислямската република, но след това започват заплахи и тормоз над други членове на семейството му.

Според източника - по същото време един от членовете на семейството, който само е публикувал истории за смъртта на Мехран, е бил арестуван и измъчван повече от месец.

Ирански групи за защита на правата на човека в чужбина, които наблюдават протестите, съобщават, че от началото на размириците след смъртта на Махса Амини в средата на септември са убити над 500 цивилни, включително 64 деца и 34 жени.

Междувременно протестиращи излязоха на улиците в няколко града в Западен Иран през изминалия ден. Демонстрациите се проведоха в подкрепа на протестиращите от град Джаванруд, които се изправиха пред смъртоносни атаки от страна на служителите по сигурността.

Иранският президент обеща страната му да отмъсти за убийството на ген. Солеймани

В кюрдския град Махабад пък на 2 януари се събраха десетки граждани, за да почетат края на 40-дневния период на траур за смъртта на Шемал Кхадирипур. Младият протестиращ беше убит от силите на режима.

След това демонстрантите запалиха огньове, блокираха улици и скандираха лозунги за сваляне на правителството и властта на върховния водач Али Хаменей, съобщава радио „Свобода“.


 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини