Радев откри национален павилион на България в рамките на световния климатичен форум COP28

  • 01 декември 2023 19:28

  • 731
  • 7
Радев откри национален павилион на България в рамките на световния климатичен форум COP28
© Президентство

Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на опит, трансфер на знания и технологии и съвместни действия. 

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на откриването на националния павилион на България в рамките на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, а България за първи път разполага със свой павилион на събитието, което тази година се провежда от 1 до 12 декември в Дубай, Обединени арабски емирства. В българския павилион  представители на институциите, бизнеса, неправителствения сектор и науката представят постижения в декарбонизацията, както и дейността и амбициите си в сферата на технологиите и иновативните екологични производства.

По думите на държавния глава сътрудничеството между държавите е от решаващо значение за постигане на справедлив, фокусиран върху хората, природата и икономиката въглеродно неутрален преход. Той изрази увереност, че българският национален павилион успешно ще служи не само като място за демонстрация на климатично ефективни и високотехнологични решения, но и като споделено пространство за срещи и общуване в международен план.

 „България е готова да разширява сътрудничеството си със сходно мислещи държави“, посочи президентът и изказа благодарност за присъствието на представителите на чуждестранни делегации. В откриването на българския павилион участие взеха президентът на Република Полша Анджей Дуда, президентът на Армения Вахагн Хачатурян, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, представители на Департамента по енергетика на САЩ, министри и представители на чуждестранни делегации. „Благодаря ви, че днес сме заедно, говорим на общ език, водени от споделени цели, обединени в общи усилия за превръщането на нашите високи амбиции в действие“, каза българският държавен глава. 

Радев в Дубай обсъди последиците от военните действия между Хамас и Израел

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои необходимостта от устойчив преход към зелена икономика, без компромиси с качеството на живот на хората и конкурентоспособността на икономиките на всяка страна. Президентът посочи, че това предизвикателство може да бъде преодоляно само чрез прилагане на най-новите технологични постижения. Той даде пример с представените на българския национален павилион технологични решения в областта на изкуствения интелект, сателитните технологии, автономните системи, зелената енергия, биотехнологиите, въглеродно неутралната индустрия. Държавният глава изтъкна, че успехите в тези направления се дължат на взаимодействието между държавните институции, бизнеса, науката и неправителствения сектор.

Сред представените на българския павилион институции, бизнес и наука са Институтът за изкуствен интелект и технологии INSAIT, българската компания за наносателитни технологии EnduroSat, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, чийто антарктически експедиции са посветени на научни изследвания, голяма част от които са свързани с климата, първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа „Тракия икономическа зона“, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Институт по роботика към БАН, Българска агенция за инвестиции и други, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
731 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ГЕНЧЕВА МОМА

2023.12.01 | 19:36

1
КВО ДИРИ ТАМ ....?!?
!!!

2023.12.01 | 20:03

3
Не ТАМ е мястото на ПРЕЗИДЕНТА в този момент !!! Той има много по-ВАЖНА ЗАДАЧА!!! Да ВДИГНЕ ЮМРУКА и НАЗОВЕ МУТРИТЕ!!! Сега е момента г-н ПРЕЗИДЕНТ !!!

2023.12.01 | 20:08

4
Екскypзиант-откривател, заедно с деса-простакеса.

2023.12.01 | 20:47

5
Тоя пумяр и на павилион за семки не трябва да работи.

2023.12.01 | 21:28

6
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
М.иванов

2023.12.02 | 08:42

7
позор е тоя русофил за БГ

Добави коментар

Водещи новини