Водещите новини! Доклад на САЩ: Групировки прекарват терористи и контрабанда през България. Лавров: ЕС няма демокрация, а „дисциплина на палката“ (и още…)

  • 01 декември 2023 18:56

  • 1391
  • 3
Водещите новини! Доклад на САЩ: Групировки прекарват терористи и контрабанда през България. Лавров: ЕС няма демокрация, а „дисциплина на палката“ (и още…)
© Булфото/Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 1 декември   

 

Заплахата от тероризъм в България остава ниска, но чуждестранни терористични групировки се възползват от незаконните български мрежи за контрабанда и трафик в опит да вкарат в Европа терористи от Близкия изток и Южна Азия."

Това се казва в оценката за България в годишния доклад за тероризма.

Доклад на САЩ: Групировки прекарват терористи и контрабанда през България

***


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а „дисциплина на палката“; и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел „страхливци“ за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Сергей Лавров пред ОССЕ: Държавният секретар на САЩ се оказа страхливец

***


При таен удар, извършен дълбоко във вражеска територия, службата за сигурност на Украйна е взривила главната и най-важна железопътна връзка между Русия и Китай.

Прокремълските медии съобщават, че случаят се разглежда от разследващите като възможна "терористична атака".

По първоначална информация украински военни са задействали няколко експлозива, които се взривили в жп тунела "Северомуйски", намиращ се на около 6000 км източно от Украйна.

Украйна откъсна Русия от Китай по релси - взривена е най-важната жп линия между тях

***


Смъртно наказание за "лицето Тагарев" (военният министът Тодор Тагарев- бел. ред.) - това внезапно поиска депутатът на "Възраждане" Ивайло Чоргов.

На заплахата министърът запази самообладание. "Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", каза той и благодари за подкрепата на проекта за инвестиционни разходи. "Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, в които над 35 г. чакат нова бойна техника", заяви той.

НС ратифицира договора за машините „Страйкър“: Депутати поискаха смъртно наказание за Тагарев, той им отговори хладнокръвно

***


Симптоматично е кой точно не иска Борис Бонев за председател на СОС. Какъв е мотивът на останалите партии? Искат слаб човек, слаба фигура, която да оглави тази важна институция. Искаме всички формации да разберат, че не само ние носим отговорността – да, ние носим най-голямата отговорност, но другите не може да са абдикирали. 38 съветници стават завинаги в опозиция – това е отказ от управление, отказ да се борят за ангажиментите, които са дали на своите избиратели“.

Андрей Зографски (ПП-ДБ-СС): Симптоматично е кой точно не иска Борис Бонев за председател на СОС

***


Светкавични оставки на шефовете в НЗОК, след като бяха "помолени" от партиите

***


1. „Ние предложихме пакет от мерки, които да изсветлят ресторантьорския бранш, и ако те влязат в сила, ДДС за тях да остане 9%. Вчера почти всички наши предложения бяха отхвърлени и за нас това означава, че ДДС за ресторантьорите трябва да стане 20%. Не виждам защо те трябва да плащат 9%, а всички останали 20%“.

2. „Установихме, че държавата губи по 100 млн. лева на година от това, че НЗОК плаща различни цени на отделните болници за едно и също лекарство. Има разлика в цената на едно и също лекарство около 10 пъти“.

Зам.-министърът на финансите Клисурски разкри как всяка година държавата губи по 100 млн. от далавери с лекарства

***


Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. За това информират на сайта си от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

През зимата птиците  имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им осигурим храна. Храната, която оставаме за тях на перваза на прозореца, в двора или в парка, ще им помогне да оцелеят през студените зимни месеци. От организацията обявиха началото на 15-ата поред кампания „Зрънце Любов“. От БДЗП призовават хората да поставят хранилки за птици.

Най-подходящи са суровите слънчогледови семена. Подхранването на птиците се извършва само в периода от ноември до края на февруари, посочват от организацията. 

"Зрънце любов" призовава хората да оставят храна на птиците през зимата

***


„Според Центъра за разследваща журналистика в Белград на работещите в колцентъра на политическата формация, които получават 3000 динара дневно (около 25 евро), им се предлага следното:

На 17 декември (когато в балканската страна ще се проведат парламентарни и частични местни избори) преди да дойдеш на работа ще гласуваш, ще снимаш бюлетините си и ще ни я пратиш. Ако видим, че си гласувал/а за СПС, ще получиш 9000 динара (приблизително 75 евро), посочи още Индекс.

Партията на Александър Вучич купува гласове?

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1391 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.01 | 21:28

3
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
аха и то

2023.12.01 | 21:17

2
със съдействието на мвр

2023.12.01 | 19:40

1
ДОРИ И ДИРЕКТОРЪТ НА БОЛШОЙ ТЕАТЪР СЕ ИЗКАЗА ПРОТИВ ВОЙНАТА И ДОСТОЙНО ПОДАДЕ ОСТАВКА!

Добави коментар

Водещи новини