"Зрънце любов" призовава хората да оставят храна на птиците през зимата

  • 01 декември 2023 16:51

  • 315
  • 1
"Зрънце любов" призовава хората да оставят храна на птиците през зимата
© pixabay

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. За това информират на сайта си от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

През зимата птиците  имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им осигурим храна. Храната, която оставаме за тях на перваза на прозореца, в двора или в парка, ще им помогне да оцелеят през студените зимни месеци. От организацията обявиха началото на 15-ата поред кампания „Зрънце Любов“. От БДЗП призовават хората да поставят хранилки за птици.

Най-подходящи са суровите слънчогледови семена. Подхранването на птиците се извършва само в периода от ноември до края на февруари, посочват от организацията. 

Защо врабчетата изчезват от България

От БДЗП дават съвети и как може да бъде направена хранилка за птици. Един от вариантите е да се използва пластмасова бутилка. Тя може да се постави на тересата, в двора или в най-близкия парк.

"Редовно я пълнете със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да са сурови и безсолни", съветват от БДЗП. 

През декември от дружеството представиха резултатите от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Оценката на специалистите е, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с минус 13 на сто, а през 2023 г. – с минус 14 на сто. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 18:09

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини