Доклад на САЩ: Групировки прекарват терористи и контрабанда през България

  • 01 декември 2023 16:41

  • 943
  • 3
Доклад на САЩ: Групировки прекарват терористи и контрабанда през България
© bulphoto (архив)

Заплахата от тероризъм в България остава ниска, но чуждестранни терористични групировки се възползват от незаконните български мрежи за контрабанда и трафик в опит да вкарат в Европа терористи от Близкия изток и Южна Азия."

Това се казва в оценката за България в годишния доклад за тероризма през 2022 г., публикуван от американското Бюро за борба с тероризма към министерството на правосъдието във Вашингтон.

В него България на първо място е определена като "силен партньор на САЩ в борбата срещу тероризма", но в текста се казва още, че "празноти в капацитета [на българските власти] продължават да пречат на цялостната ефективност" на действията им.

Полицията в Дъблин: Днешното нападение с нож е изолирана атака, а не терористичен акт

В същия дух се казва, че страната продължава с антитерористичните мерки по границите и прилагането на програми за строг контрол върху миграцията, включително подпомогнати от САЩ програми за биометричен скрийнинг и проверка на автентичността на личните истории на мигранти. Споделя се информация със САЩ и други партньори за разпознаване и залавяне на заподозрени терористи при пресичане на границите или нелегалното им установяване в страната.

Всъщност в документа се обяснява, че голяма част от установените чрез биометрични проверки "известни или заподозрени терористи" са спрени не на българската граница, а във вътрешността на страната, предаде "Дневник". 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
943 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.01 | 18:09

3
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.01 | 17:53

2
Хахаха българските гьотферени ще видя Шенген , ама друг път и сроди куц съюзник Америка , картинката ала Буратино хахах

2023.12.01 | 17:38

1
САЩ да си гледат в тяхната паница

Добави коментар

Водещи новини