Комисията по земеделието, храните и горите в НС прие на първо четене забрана за продажба на "райски газ" в заведения

  • 25 януари 2023 21:19

  • 773
  • 2
Комисията по земеделието, храните и горите в НС прие на първо четене забрана за продажба на "райски газ" в заведения
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание прие единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика ("ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател") и група народни представители на 6 януари тази година.

Предложената промяна се отнася до разпространението на диазотен оксид, т. нар. райски газ. Във връзка със зачестилата му употреба миналата година беше забранена продажбата на и употребата от лица под 18 години. Липсва обаче законова регламентация за условията и реда за продажбата и употребата на веществото в хранително-вкусовата промишленост.

Целта на законопроекта е въвеждане на забрана за употребата на диазотен оксид в заведения за храна и напитки, която в момента е масова. "Употребяван в хранително-вкусовата промишленост, той е напълно безвреден за здравето на хората, но при директно вдишване нанася сериозни щети върху централната нервна система", пише в аргументацията на вносителите.

Членовете на комисията бяха единодушни, че това продължава да е проблем, тъй като в настоящата ситуация лицата под 18 години също имат лесен достъп до "райски газ", предаде БТА.

Райският газ е лесно достъпен, въпреки забраните и проверките

Последвайте канала на

Валери Зайцев
773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бай Ставри

2023.01.26 | 06:56

2
А,в НС,РАЗРЕШЕНА ли е ПРОДАЖБАТА ?!
Росен

2023.01.25 | 22:54

1
Корумпетата от МЗХГ да не заблуждава хората с тъпотии а да си върнат " "Златния гьол".

Добави коментар

Водещи новини