НС прие решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО

  • 06 юли 2023 12:42

  • 764
  • 0
НС прие решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО
© Булфото

Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната (МО) прие парламентът. Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Предвижда се Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива. 

Записано е още правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси (ВВЗ), са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, мотивират се вносителите.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите, посочват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

Остър спор нажежи страстите в НС

По време на дебатите в пленарната зала Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че "се предлага някакво решение, в което няма нито една цифра, нито един срок, нито един процент“. Тоест ние можем да дадем 100 % от това, което има в складовете, и да очакваме, че евентуално някога заводите, които произвеждат тези калибри, биха могли да възстановят запасите, добави той. 

Според Атанас Зафиров от „БСП за България“ самите вносители са абсолютно наясно, че това е един чисто политически акт. Зафиров отбеляза, че от БСП не са против процеса на подновяване на боеприпасите, но са категорично против пълното изпразване на складовете, което по думите му явно предстои. 

Колегата му Борислав Гуцанов поиска министрите на отбраната и на икономиката и индустрията да дойдат в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че ще бъдат поканени, но отбеляза, че проектът на решение е внесен от депутати, а не от правителството. 

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ от „Възраждане“ и от БСП се опитват да правят поредното внушение, че се изпразват военните складове. Няма нищо подобно, добави той.

Последвайте канала на

Калина Христова
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини