Децата забравиха за райския газ, ето коя е новата опасна мода

  • 23 август 2022 15:35

  • 5866
  • 2
Децата забравиха за райския газ, ето коя е новата опасна мода
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените "весели балони", пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка показва, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва, предава Нова тв.

Никотиновите пакетчета са познати като "снус". Кутията прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишно подставено лице си купува, дори без въпроса - на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

За една нощ полицията откри в шест варненски заведения 4 900 патрона упойващ газ

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди  д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ "Св. Анна".

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Снус - новата опасна мода сред тийнейджърите

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите.

„Всяко едно никотиново изделие ще доведе до привикване и до желание да се достигне до все по-висока доза. Тоест този млад човек ще се поддаде много по-лесно на тютюнопушенето, защото той ще има нужда от никотин”, твърди медикът.

Заради това трябва да се спазват правилата за продажба и контрол - забранено за лица под 18 години.

Росица Валентинова
5866 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а в рашистан

2022.08.23 | 16:30

1
да ги светна, може да дишат и изпаренията от ауспуха на колата

2022.08.23 | 17:51

2
Що,в кравистан да не би да не можете.

Добави коментар

Водещи новини