Приеха дете в "Пирогов" след купон с райски газ

  • 12 август 2022 20:38

  • 2080
  • 1
Приеха дете в "Пирогов" след купон с райски газ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Дете е прието в „Пирогов“ с измръзване на ръката след купон с райски газ", това каза проф. Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в спешната болница, цитирана от днес.бг.

Става въпрос за момиче на 12-13 години. „Тя разказа, че е била на рожден ден и са пълнили балони от бутилка с райски газ. Това е тенденция, те това правят на купоните. Така тя е получила измръзване на лявата ръка“, обясни проф. Аргирова.

По думите на лекарката при измръзване се получават мехури, подобни на тези след изгаряне. При отстраняването им се разкриват рани с различна дълбочина.

„В случая положението не е толкова сериозно, но можеше да бъде. Децата трябва да са много внимателни, защото при такъв инцидент може да пострада лицето или друга част от тялото, и то много по-сериозно“, обясни проф. Аргирова.

Това разкрива съвсем нова опасност от така популярния сред децата и младежите райски газ. До момента беше ясно, че някои тийнейджъри се оказват в болница заради употребата на т.нар. диазотен оксид, който те вдишват. Той им действа като наркотик, но ефектът му е много кратък и затова те често прекаляват с употребата, което може да доведе до сериозни последствия.

Райският газ блокира тази част на мозъчната дейност

Именно заради това бяха въведени промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата и употребата на райски газ и пълнители за него на лица под 18 години.

 

Валери Зайцев
2080 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.12 | 21:38

1
Жените в България вече от малки са татуирани, пушат марихуана, цигари и дишат paйски гaз, слушат чaлга и се е б а т с англичани, италианци, aмeрикански негри, д е б е ли гърци и им paждат деца. Положението е много зле.

Добави коментар

Водещи новини