Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Ново издание на „В сенките на Корана“ преформулира генезиса на Мюсюлманските братя

  • 12 януари 2023 12:38

  • 1829
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg:  Ново издание на „В сенките на Корана“ преформулира генезиса на Мюсюлманските братя
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Излязлото преди дни ново издание на книгата „В сенките на Корана“ на идеолога на движението на Мюсюлманските братя /МБ/ Сайед Кутб /1906-1966/ не само разбуни духовете във фундаменталистките среди, но и вероятно бележи нов етап от неговото развитие. Това става десет години след разгрома на ислямисткото движение в Египет, чиито власти осъдиха Духовния наставник Мохамед Бадия на доживотен затвор /на 8.05.2017, за седми пореден път/, предизвиквайки непреодолима криза в лидерството на движението. Това става и почти пет години преди отбелязването на 100 годишнината от създаването на най-старата ислямистка партия в света, каквато е МБ.

Движението се разцепи на няколко течения, групирани около отделни личности, които се радваха на гостоприемството на Великобритания и Турция.

Оформиха се две враждуващи течения. Става въпрос за т.нар. „Лондонски фронт“, чийто лидер беше и.д. /самообявил се/ Върховен наставник Ибрахим Монир, починал на 8.11.2022. Другото, т.нар. „Истанбулска група“, е оглавено от Махмуд Хюсеин, който не признава лидерството на Монир. Двамата спорещи активисти на МБ имаха различни постове в йерархията на движението и реалните неясноти около наследяването на лидерството доведе до криза в неговото управление. В същото време Монир разпусна офиса на Хюсеин в Истанбул, обявявайки неговата нелегитимност. Двете страни се обвиняваха в нарушаване на устава на движението, с цел да дискредитират съперника.

Множеството изследователи са на мнение, че новата версия на „В сенките на Корана“ е опит на Лондонската група да промени генезиса на движението,

избягвайки маргинализираното си след свалянето през 2013 г. на първия ислямистки президент на Египет Мохамед Морси. Авторът на продалжилата повече от три години редакция на буквара на радикалния ислям, за какъвто се възприема книгата на Кутб е един от младите лидери на МБ, а именно роденият през 1974 г. Исам Талима. Той е бивш директор на кабинета на съвременния идеолог на МБ египтянина Юсуф Карадауи /1926-2022/, който е и негов наставник. Понастоящем Талима е изследовател в ислямска благотворителна фондация в Доха, Катар. Има колонка в популярния, гравитиращ около МБ и поддържан от Истанбул сайт «Араби 21».

Според египетската журналистка Риша Омар Талима е бил натоварен от Ибрахим Монир да «изчисти» имиджа на МБ от сянката на носител на тероризъм и насилие. Втората цел е постепенно движението да се върне към корените си, а именно да се превърне в обществено движение, което да не се намесва в политиката. Идеята е редица НПО-та, граждански структури и неполитически субекти, които споделят ислямистките идеи да бъдат привлечени към неговата оредяла членска маса.

"В сенките на Корана" се възприема като едно от най-важните теоретични произведения на радикалния ислям.

До този момент има две версии на книгата. Те са написани в зависимост от битието на Сайед Кутб. Първото съдържа относително опростени тълкувания на няколко сури на Корана и това става до 1954 г., когато Кутб влиза в затвора. След тази дата, във второто издание на произведението ислямистът претълкува някои текстове на сурите «Покаяние» и «Анфал», особено тези отнасящи се до джихада и битките срещу неверниците. Определенията на Кутб за невежеството /предислямския период/, такфиризма, неверничеството, емоционалната изолация, лоялността и отхвърлянето, властта, военния преврат и други ключови понятия са залегнали като еталони за разбирането им от такива терористични организации като Ал Кайда и ИДИЛ. Всичко това той пише в затвора, когато очаква своята смъртна присъда, изпълнена през 1966 г. чрез обесване. Според египетския експерт по радикални течения Ахмед Бан идеите на Кутб не са оригинални, а са всъщност писмена формулировка на идеите на пакистанеца Абу Ала ал Маадуди /1903-1979/, който някои специалисти възприемат като създател на «теорията за ислямския тоталитаризъм».

Самият Талиса отбелязва за своята работа: „Тълкуването на „В сенките на Корана“ във всичките му известни и разпространени издания, започна с второто издание на Иса ал Халаби, достъпно в интернет. След него има и редакции на различни ливански издателства, на египетското издателство „Аш Шурук“, както и на авторитетната издателска къща „Ал Усул ал илмия.“ Според Талиса Сайед Кутб е преразгледал и пренаписал само 14 параграфа във второто издание на книгата, в сравнение с първото. Именно те са били обект на преразглеждане и претълкуване от Талиса и неговия екип.

Прави впечатление, че мнозинството от ръководителите на МБ, както в Истанбул, така и в Лондон отхвърлят новата версия на „В сенките на Корана“.

Към тях се прибавят и т.нар. „кемалисти“, последователи на убития през 2016 г. от египетските власти лидер на военното крило на МБ Мохамед Кемал. Книгите на Кутб „“В сенките на Корана“, „Пътепоказател“, „Тази религия“ и „Бъдещето на тази религия“ са част от образователните програми на ислямисткото движение, в това число и при провеждането на военна подготовка на неговите членове. Мнението на специалиста по радикален ислям Амин Султан твърди, че в "съзнанието на преобладаващата част от елита на МБ реално Талиса прави преврат срещу Сайед Кутб, тъй като възприемат посланията му за насилие и терор като негови оригинални идеи“. Според друг негов колега Омру Абдел Мунем те отхвърлят презумпцията, която новата версия на книгата се опитва да внуши, а именно че Кутб е искал да трансформира МБ в идейно сдружение и да се откаже от своите организационни форми на съществуване, както и да води въоръжена борба.

Остава неясно до колко страните – домакини на двете враждуващи групи в МБ оказват влияние върху поведението им. Специалистите отбелязаха посещението в края на ноември 2020 г. на настоящия шеф на британското разузнаване Ричард Мур в два последователни дни в Египет и в Турция. Там той се срещна с държавните глави, но не бяха дадени много детайли за съдържанието на разговорите му. Преди няколко години експерти откриха интересна статия, подписана от Сайед Кутб  в египетското списание „Роуз ал Юсуф“. Тя носи заглавието „Защо станах франкмасон?“

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1829 0

Свързани новини

Водещи новини