Проф. Владимир Чуков за novini. bg: В Египет отново се подновява дебата за забрана на „устния развод“

  • 28 октомври 2022 13:38

  • 1630
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini. bg: В Египет отново се подновява дебата за забрана на „устния развод“
© pixabay

Коментар  за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Повод за това стана иронията в изказването на члена на Висшия съвет по ислямски въпроси в Египет Халед ал Джунди по повод мълчанието на най-авторитетната ислямска сунитска институция ал Азхар за искането на президента Абдул Фатах ас Сиси за издаване на документ за развод. От 2017 г. държавният глава призовава за издаването на закон, изискващ „разводът да не се извършва освен пред упълномощено лице“. По този начин на практика „устният развод“ да се забрани в страната. На подобна правна норма се противопоставя Съветът на старшите учени в ал Азхар.

Авторитетните богослови отстояват тезата, че „устният развод е стабилен от времето на Пророка“.

Ал Джунди добавя, че всъщност дебатът е започнал още преди девет години и реално богословската общност в Египет е разделена за бъдещето на „устния развод“ и неговата шариатска законосъобразност. Богословът информира, че всъщност единствено в Египет и в още една страна в света съществува „устен развод“ в чистия му вид, т.е. от времето на пророка Мохамед. Той отбелязва, че

дори Саудитска Арабия се е отказала от „устен развод“,

а според него „никой не може да каже нещо против кралството относно неспазването на /ислямската-бел.авт./ религия.“

Аделина Делийска
1630 0

Свързани новини

Водещи новини