Протестно шествие в столицата в подкрепа на човешките права в Иран

  • 12 ноември 2022 19:07

  • 797
  • 8
Протестно шествие в столицата в подкрепа на човешките права в Иран
© БНТ

Иранската общност в България подкрепена от неправителствени организации излиза след минути на протестно шествие в София. Ислямската държава е разтърсвана от протести, избухнали след убийството на 22-годишната Махса Амини, чийто кичур от коса, показал се под бурката, предизвика нейната смърт, информира БНТ.

Хората от иранската общност у нас искат по-голяма защита на жените в родината им. Оказва се обаче, че и в България, те срещат големи трудности в това да получат статут на бежанци.

Близо 1000 ирански граждани живеят в България. Голяма част от тях нямат статут за международна закрила. Много от тях участват в шествието днес и казват, че искат да бъдат гласа на Иран. По думите им правителството заглушава интернет връзките и затова не може да се разбере какво точно се случва там в момента.

"Нещо много важно не се чува тук - какво се случва в училищата в Иран. Децата и тинейджърите нямат сигурност в училищата. Това, което знаем е, че двама студенти са загинали, бити до смърт в учебни заведения. Заради спирането на интернет нямаме информация какво точно се случва в Иран", каза Фирузе Ак Бари.

"Те са потърсили международна закрила от държавата ни в лицето на Държавната агенция за бежанците, но много от тях получават откази. България продължава да третира Иран като сигурна страна. Последните събития само показват какво се случва в тази страна, която в момента се владее от диктаторски режим. Там се избиват мирни граждани. До момента 400 души са загубили живота си в свободното изразяване на искането на базовите човешки права. Над 40 000 се говори, че са задържаните арестувани", каза Диана Димова, организатор на протеста.

"Оспорваме решенията на Държавната агенция за бежанците решения за отказване на международна закрила на много ирански бежанци. По наша инициатива ще се случи скоро среща, за да можем да обсъдим Иран сигурна страна ли е или не", заяви още организаторката на протеста.

Иран повдига обвинения на около 1000 души заради протестите в Техеран

От НС протестиращите очакват българската държава да излезе с официална декларация, осъждайки режима в Иран, да гарантира с искането си обективно разследване на всички престъпления и убити там, да гарантира справедливото третиране на иранските бежанци, които са потърсили закрила у нас.

Протестиращите искат отзоваването на иранския посланик у нас.

"Смятаме, че в демократичния свят представители на диктаторски режими по никакъв начин нямат право да продължат пребиваването си", допълни Димова.

Шествието продължава с демонстрации с рязане на кичури от страна на мирни граждани и на над 40 съпричастни български организации. Протестиращите възнамеряват да завържат 300 бели забрадки с надпис - "Жена, живот, свобода" пред Иранския културен център, където и ще оставят кутия с отрязаните кичури.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
797 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
гост

2022.11.12 | 19:27

1
Абе хора ,гледайте първо човешките права в България !!!

2022.11.12 | 19:31

2
бравус ... добре че ние нямяме тоя проблем ....ъъъъ права де
шофьор

2022.11.12 | 19:39

3
къде е БЪЛГАРИЯ , къде е ИРАН ,явно проблемите тук се НЕГЛИЖИРАТ ,

2022.11.12 | 19:40

4
соросоидни платени к у р в и

2022.11.12 | 19:52

5
Тука не става дума за "платени" , а за имигранти, защо имаме толкова имигранти в страната ни??? , 200 иранци/иранки и техните приятелчета и протеста е готов.

2022.11.12 | 19:54

6
Това е така, защото страната ни е приятелски настроена към тези хора, та затова си идват при нас.

2022.11.12 | 19:59

7
Тези за правата на човека в Иран се загрижили, като че ли в България всичко е наред!
PaulaFox

2022.11.12 | 23:31

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини