ООН: Иран не връща телата на загинали протестиращи на семействата им, забранява погребенията им

  • 28 октомври 2022 16:38

  • 637
  • 2
ООН: Иран не връща телата на загинали протестиращи на семействата им, забранява погребенията им
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Службата на ООН за правата на човека изрази тревога за това как Иран се отнася към задържани протестиращи и каза, че властите отказват да предадат някои от телата на убитите.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията миналия месец, предизвика протести, превърнали се в едно от най-големите предизвикателства за властта на духовниците, ръководещи Иран от революцията през 1979 година. Правозащитни групи твърдят, че най-малко 250 протестиращи са били убити, а хиляди - арестувани.

Иранската полиция откри огън по хора, събрали се на гроба на Махса Амини

"Ставаме свидетели на много лошо отношение, но също така на тормоз над семействата на протестиращите", заяви на пресконференция в Женева Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар за правата на човека, позовавайки се на множество източници, цитиран от БТА.

"Особено тревожна е информацията, че властите преместват ранени протестиращи от болници в центрове за задържане и отказват да предадат телата на убитите на техните семейства", добави тя.

Шамдасани също така заяви, че в някои случаи властите са поставили условия за предаване на телата и са искали от семействата да не организират погребения или да не разговарят с медиите. Освен това, на задържани протестиращи понякога е била отказвана медицинска помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боряна

2023.02.17 | 13:54

2
Идиоти.
PaulaFox

2022.10.28 | 17:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини