Иран повдига обвинения на около 1000 души заради протестите в Техеран

  • 31 октомври 2022 16:06

  • 447
  • 3
Иран повдига обвинения на около 1000 души заради протестите в Техеран
© Getty Images (архив)

В Иран ще се проведат публични съдебни процеси срещу около 1000 души, обвинени заради размириците в Техеран, предаде Ройтерс, позовавайки се на полуофициалната иранска информационна агенция Тасним. Иранските власти полагат все повече усилия за потушаване на продължаващите повече от шест седмици протести, избухнали след смъртта на Махса Амини в полицейски арест.

Протестите, които са едно от най-големите предизвикателства пред иранското духовно ръководство след революцията от 1979 г., продължават въпреки все по-строгите предупреждения. В събота Корпусът на гвардейците на Ислямската революция открито предупреди демонстрантите да не излизат на улицата.

Иранските власти предупредиха протестиращите да прекратят демонстрациите

Иранските лидери определиха протестите като вражески заговор срещу Ислямската република, включително от страна на Съединените щати и Израел. В демонстрациите се включиха хора от различни слоеве на обществото, студентите и жените изиграха водеща роля, размахвайки и изгаряйки забрадки. 

Агенция "Тасним", позовавайки се на главния съдия на провинция Техеран, заяви, че съдебните процеси срещу около 1000 души, "които са извършили актове на саботаж по време на неотдавнашните събития, като нападения или политически мотивирани убийства на служители на силите за сигурност и палежи на обществено имущество", ще се проведат в Революционния съд. Тази седмица съдебните процеси ще бъдат публични.

Иранската полиция откри огън по хора, събрали се на гроба на Махса Амини

Иранските власти жестоко потушават вълненията. Активистка информационна агенция съобщи в събота, че 283 протестиращи са били убити по време на размириците, включително 44 непълнолетни. Убити са и около 34 служители на силите за сигурност.

22-годишната Махса Амини почина в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, след като бе задържана заради "неподходящо облекло", припомня БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
447 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост.

2022.11.01 | 08:35

3
Ква демокрация, кви пет лева.....дрън, дрън!
НАТО е лъжа

2022.11.01 | 00:26

2
А в Афганистан какво става след похарчените трилиони? Там цари ли демокрация?

2022.10.31 | 17:23

1
Правилно!!!НЕ НА ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ под щатско ръководство!!

Добави коментар

Водещи новини