ООН: Иран да обърне внимание на причините за протестите, вместо да употребяват насилие, за да ги потуши

  • 18 октомври 2022 16:10

  • 525
  • 1
ООН: Иран да обърне внимание на причините за протестите, вместо да употребяват насилие, за да ги потуши
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Насилието срещу протестиращи по улиците на ирански градове и по-специално употребата на сила срещу деца и младежи предизвиква дълбока загриженост, каза днес службата на върховния комисар на ООН за правата на човека, цитирана от ДПА и БТА.

Нейна говорителка спомена данни за 23 убити и голям брой ранени непълнолетни. "Продължаващата ненужна и непропорционална употреба на сила срещу протестиращите трябва да бъде преустановена", призова Равина Шамдасани.

Говорителката отбеляза, че иранските власти са извършили набези срещу училища и по информация от министерството на образованието деца, участвали в протестите, са били отведени в "психологически центрове", които биха могли да са своеобразни заведения за превъзпитание.

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека е видяла съобщения за ареста на най-малко 90 журналисти, адвокати, хора на изкуството и правозащитници, също както и описания на малтретиране, изтезания и лишаване от медицински грижи на затворници, каза още нейната говорителка. Шамдасани припомни, че Иран е подписал конвенции за правата на човека и следователно е поел ангажимент да защитава свободата на изразяване и на мирен протест.

ЕС налага санкции на нравствената полиция на Иран

"Най-общо казано, призоваваме (иранските) власти да обърнат внимание на причините за недоволството на населението, вместо да употребяват насилие, за да потушат протестите", подчерта говорителката.

Протестите в Иран започнаха след смъртта в средата на миналия месец на Махса Амини – 22-годишна иранка от кюрдски произход. Тя беше задържана от нравствената полиция, тъй като носела своя хиджаб неправилно, и почина след предполагаемо малтретиране.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 19:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини