Новият директор на Народния театър: Няма да променяме екипа

  • 10 ноември 2022 09:51

  • 847
  • 3
Новият директор на Народния театър: Няма да променяме екипа
© Pixabay

Повече от седмица един неприятен скандал съпътства Народния театър. В медиите бяха разпространени снимки от кабинета на пиара на трупата Велислава Кръстева, изпъстрен с надписи „ДПС“. Тя е в екипа на новия директор Васил Василев.

В него влиза и Александър Морфов, който е главен режисьор. Името му също беше замесено в скандала след като призна, че е изкъртил табелката с името на Кръстева и е надраскал вратата й, ядосан от демонстрацията на политическа пропаганда.

"Екипът ще продължи да работи в същия състав", заяви директорът на театъра Васил Василев. „Обичам хората, които работят в него. Мисля, че съм събрал такива, които обичат българската култура и трябва да работят за нея. Театърът се развива и ние трябва да продължим да го водим напред“.

Александър Морфов призна: Аз нaдрaскaх врaтaтa и изкъртих тaбелкaтa с името нa Велислaвa Кръстевa

Народният театър беше приет за пълноправен член на Европейската театрална конвенция, която е най-голямата мрежа от публични театри на Стария континент.

„Това е една огромна възможност, защото в нея членуват 57 театъра от 30 държави. Има обмен на идеи“, обясни Василев в пред БНР.

"Искам да надградя екипа на театъра и да търсим нови предизвикателства", каза още той. „Търсим специалисти, които да ни помогнат за израстването на театъра. Направихме интересни екипи. Черпя опит и от видяното в чужбина. Това е място, което дава вярната посока. Когато вървиш напред, по български обичай ти се дърпат юздите. Аз обичам галопа и обичам да тегля“.

Директорът на Народния театър обясни, че в момента текат репетиции на постановката „Нора“. „Подготвя се от един изключителен творчески екип, начело на който е Тимофей Кулявин. Предизвикателство е да видя как новия театрален език ще се възприеме от българската публика. Ние трябва да се съревноваваме с немския и френския театър“.

Друга постановка, която подготвя театъра, е „Великденско вино“ на режисьора Явор Гърдев. "Предстои и гостуване на хърватски театър", съобщи още Василев.

"Търсенето на нови режисьори ще даде стимул и отваряне", убеден е той. „Светът в момента е много малък. Всеки може да си купи билет и да отиде във Франция, Англия или САЩ, за да гледа представление“.

"За да има национална култура, трябва да се обърне внимание на националните културни институти", заяви Василев. „Те няма как непрестанно да търсят приходната част. Създават високи постижения и памет. Творецът трябва да има спокойствие“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
847 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
А може ли

2022.11.13 | 22:17

3
ние да те подменим бе, Киряк Стефчоф?! Ти ли си новият Данчо Ментата? Вземай си за ръчичка този вампир, дето ти го натресе сарайския ти началник и се измитайте от народния театър! Ясно ли ти е, нищожество сарайско?!
PaulaFox

2022.11.10 | 16:05

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Емѝ...

2022.11.10 | 10:12

1
Превод: башибозукът остава.

Добави коментар

Водещи новини