Трима инспектори не дошли на работа при одита на ГКПП "Капитан Андреево", заплашват ги

  • 10 юли 2022 10:49

  • 2555
  • 5
Трима инспектори не дошли на работа при одита на ГКПП "Капитан Андреево", заплашват ги
© Кадър - Нова телевизия

"Трима инспектори на дойдоха на работа последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те са били заплашвани да не дойдат на работа". Това каза на специален брифинг Иван Христанов, зам. министър на земеделието по повод одита на ГКПП „Капитан Андреево.“ По думите му в серията заплахи са попаднали двама народни представители и 3-ма висши чиновници. На двама души са били предложение подкупи, за да се откажат.

Пункът на ГКПП "Капитан Андреево“ беше отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на минлата година, като договорът започна от 1 февруари тази година, поясни зам. министърът. В следващата седмица ще бъдат обобщени данните от проверката на договора и на дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

"Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано с едно лице, съврзвано последните 20 години с подземния свят на България", посочи Иван Христанов.

По темата говори и директорът на БАБХ Христо Даскалов. По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявала граничния пункт.  В този отдел работят над 100 души. „Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата", посочи той.

Иван Христанов: Има пълно безразличие от прокуратурата по темата "Капитан Андреево"

Одитът е констатирал, че 6-те сгради, предоставени от държавата на БАБХ, за да осъществява контрола върху всички, влизащи в страната и ЕС храни от растителен и животински произход, сградният фонд е в много лошо състояние. "Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на фирмата, с която е имало договор", обясни Дасклаов.

Според него оттук нататък ще трябва да се вложат много средства, за да се поправят изкъртените стени, замърсените повърхности, висящите тавани. "Ще трябва да се направи основен ремонт".

Сред констатациите е и промяната на предназначението на някои сгради, което прави непълноценен контролът.  Той подчерта, че става дума за фуражите. "Сградата, която трябва да контролира качеството, е със сменено предназначение. Сега е офисът на фирмата0наемателка и трите ѝ каси . През всички тези години ние не сме имали такава сграда".

Ахилесовата пета е фитосанитарният контрол, посочиха участниците в брифинга. „Най-доходоносните декйности са били внимателно излолирани и впоследствие приватизирани“, посочи зам. министърът.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмицца на база на пердварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гещев, както и до Прокуратурата в Хасково. "Той ще е допълнен и с това, че нашите контрони органи не са извърпвали проверки в последните 9 години и да се проверят за нарочно пповедение и за свързаност с предходното управление и фирмата, с която има договор", каза проф. Даскалов. 

Финалният отчет за проведения одит се очаква към края на годината.

 

Калина Христова
2555 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.07.10 | 15:33

5
Които заплашвал дасе намери и обеси
mag3

2022.07.10 | 12:37

4
ДРУГАРКО МИТРОФАНОВА, БЛОКИРАХА ЛИ ВИ ИМЕЙЛ СЪРВЪРИТЕ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ 2022?! ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ХАКЕР. НАС НЕ НИ Е СТРАХ! СЛАВА НА УКРАЙНА! ЗАЩИТАВАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!
magiosnika na imeilite

2022.07.10 | 12:13

3
ДРУГАРКО МИТРОФАНОВА, БЛОКИРАХА ЛИ ВИ ИМЕЙЛ СЪРВЪРИТЕ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ 2022?! ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ХАКЕР. НАС НЕ НИ Е СТРАХ! СЛАВА НА УКРАЙНА! ЗАЩИТАВАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!
Майтапчи Йово

2022.07.10 | 12:05

2
Тиквеници, а не можете ли да проверите дали наистина са болни?!? Или просто хвърляте димки за пред кратунарите?!?

2022.07.10 | 11:20

1
Не ти вярвам!

Добави коментар

Водещи новини