Вицепрезидентът откри паметник на Светите братя Кирил и Методий в Созопол

  • 21 май 2022 16:34

  • 1021
  • 4
Вицепрезидентът откри паметник на Светите братя Кирил и Методий в Созопол
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Първообразът му беше открит миналата година от президента Румен Радев и сръбският президент Александър Вучич в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможности да ги реализира пластически. Паметникът прибавя още много към магията на древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочи, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на Светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България.

 Илияна Йотова ще открие паметник на Светите братя Кирил и Методий край Созопол

„Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация тръгна от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата ценност“, заяви вицепрезидентът.

Йотова се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на българската история, за подмяна на фактите. „Наша мисия е българското културно-историческо наследство да върне своите позиции в световната съкровищница. Стъпка в тази посока е планираният от президентската институция международен форум с учени от цял свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език“, посочи вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1021 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Сандокан

2022.05.23 | 20:26

4
Тази пача селска ги мисли още за съветски братя.
не е проста

2022.05.21 | 20:51

3
командировка на морето...

2022.05.21 | 20:21

2
На Старчев му махнаха петоуйника до НДК, щото беше грозилище. Тоя кога ще го махат?

2022.05.21 | 17:24

1
хахаха, нашете полетици са по лабави от макидонските и клекат първи, пълен ташак

Добави коментар

Водещи новини