Илияна Йотова: Имаме огромен национален интерес РС Македония да започне час по-скоро преговорите за членство в ЕС

  • 19 май 2022 20:40

  • 1092
  • 3
Илияна Йотова: Имаме огромен национален интерес РС Македония да започне час по-скоро преговорите за членство в ЕС
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Ние имаме огромен национален интерес Република Северна Македония (РСМ) да започне час по-скоро преговорите за членство в ЕС и един ден тя да бъде част от европейското семейството, дори само заради общата ни граница и заради стабилността на тази част от Европа. Но това не може да стане с цената на българския интерес и с нарушаване на собствените критерии на ЕС, които съюзът сам е  установил. Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

Заедно с президента Румен Радев, тя присъства на откриването на изложбата "Образът на Майстора", посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора в Галерия "Квадрат 500".   

Президентът: Добрите намерения на правителството трябва да намерят законодателна подкрепа

Най-голямото разочарование днес е, че не беше прието от Европейския парламент едно много важно изменение на резолюцията за Република Северна Македония и това е изменението, което да защити правата на българите в Македония, заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По думите ѝ не е постигнат компромис, за да бъде включен този текст в резолюцията. "Най-важната претенция на България липсва от резолюцията на ЕП. За съжаление българските евродепутати не са успели в онази степен да направят доброто лоби сред своите колеги, за да бъде защитена не само позицията на РСМ, но и общоевропейската позиция и българската позиция", коментира Йотова.

Тя каза, че е имала много тежки съмнения още когато тази резолюция е минала през съответните комисии, преди да стигне днес до пленарната зала. Още тогава една група български евродепутати бяха вкарали това изменение, което специално гарантира правата на българите. Не можаха да го отстоят, не можаха да убедят своите колеги, че това е действителен проблем и че тази претенция на България почива на реални факти. Нещо повече, това изменение дори не можа да влезе в компромисния текст, каза Йотова. 

Според нея много време е пропуснато от 2019 г., за да обясним на нашите европейски партньори, че позицията на България не е просто балканска позиция, а позиция, която почива на реални факти. На това, че има дискриминация по отношение на българите в РСМ, че има условия, които България поставя и които за съжаление толкова години не се спазват. Когато се говори за притискане, за преса, нека тази преса да бъде към страната, която иска да влезе в ЕС, не към страната, която толкова години е част от ЕС, каза вицепрезидентът Йотова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1092 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
нашибаха ли ни

2022.05.19 | 23:08

3
претенциите от брюксела че спираме да опоскат македония
Г

2022.05.19 | 22:18

2
Грухтяща тъпа комуниска грух грух грух
Г

2022.05.19 | 22:18

1
Грухтяща тъпа комуниска грух грух грух

Добави коментар

Водещи новини