Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Наближава ли сблъсък между НАТО и Русия

  • 15 март 2022 12:35

  • 7988
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Наближава ли сблъсък между НАТО и Русия
© pixabay, личен архив

Верни ли са твърденията на руското министерство на отбраната, че "има пълен контрол върху небето на Украйна"? Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

След въздушния удар на 13 март срещу украинския тренировъчен лагер „Яварив”,

близко до полската граница, сякаш приближава директната конфронтация НАТО-Русия. Такова е мнението на военните експерти на специализирания израелски сайт Debka. Сякаш опасенията се засилват след като външният зам.-министър на Русия Сергей Рябков заяви, че „конвоите, пренасящи оръжия от редица страни в Украйна, са „не просто опасен ход, но и легитимни цели“.

Нанесените от руски ВВС от небето на Русия удари с ракети с дълъг обсег въздух-земя, очевидно избягвайки украинската ПВО, са били насочени към западни доброволци и пристигналото с тях оръжие. Така реализирана тази атака показва несъстоятелността на твърденията на руското министерство на отбраната, че "има пълен контрол върху небето на Украйна". Въпреки отрицанието, военни източници разкриват, че в базата са присъствали доброволци от САЩ, Ирландия, Германия и Обединеното кралство. Все пак няма информация дали чужденци са сред 35-те убити и 130 ранени при руския ракетен удар на военния център на Украйна, западно от Лвов.

Контрапредупреждението на Вашингтон беше веднага отправено от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Той отбеляза: „Ако има военна атака срещу територията на НАТО, това … ще даде пълната сила на НАТО за директен отговор“. Нещо повече, американската страна добави, че доставката на оръжие за Украйна ще продължи по „тайни канали“, т.е. алтернативни канали.

Опасното противопоставяне става в края на третата седмица на войната в Украйна. Според военни специалисти Москва не може да си позволи Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия. Те се оказват твърде ефективни срещу руските сили и са гръбнакът на непреодолимата /засега/ съпротива. От друга страна, Вашингтон и НАТО не могат да спрат потока от оръжия на стойност милиони долари, като противотанкови и противовъздушни ракети, както и западни доброволци. Твърденията на руското министерство на отбраната, че след тази атака САЩ били решили да преустановят изпращането на доброволци, не отговаря на истината. Запознати считат, че ако военните действия на терен продължават да се развиват по този начин /за 3 седмици руската армия е окупирала едва 70 000 кв. км от общо 603 000 кв. км украинска територия/ сблъсъците стават неизбежни. Някои предричат, че те могат да приемат локален, ограничен по обхват характер...поне засега.

Експерти напомнят нееднократното изявление на президента Джо Байдън: „Няма да водим война срещу Русия в Украйна. Пряката конфронтация между НАТО и Русия е Трета световна война – нещо, което трябва да се стремим да предотвратим“.

Спирането на напредването на руските сили се обяснява с изчакването на пристигането на свежи попълнения към двата неподвижни, засега конвоя.

Те са дислоцирани на Запад и Изток от Киев и единствено са ангажирани с артилерийски огън към столицата. Според сателитни снимки, Русия е започнала предислоцирането на военни части от Армения, Нагорни Карабах и от границата с Китай към Украйна. От друга страна, военни са на мнение, че Одеса е „запечатана“ откъм море от руски ВМС.

На фона на информацията от сателитите и анализ на военни експерти, може да се направи предположението, че вероятно „преговорите с Киев, на които Москва давала положителни сигнали“ са единствено тактическо средство за печелене на време.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7988 0

Водещи новини