България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

  • 27 юни 2024 16:00

  • 929
  • 2
България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно
© Pixabay

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса.

През последните години се наблюдава увеличаване на потреблението на текстилни артикули и производство на не толкова качествени такива, каза пред Радио София Сирма Желева - изпълнителен директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“ и мениджър „Устойчиво развитие“ в компания за оползотворяване на текстилни отпадъци.

„В България можем да се похвалим, че имаме индустрия, която може да удължава живота на текстилните продукти. По този начин се спестяват много големи количества въглеродни емисии и други ресурси“, обясни Сирма Желева пред БНР.

Светът губи вода достатъчна за 5 млн. души годишно заради текстилните продукти

Тя добави, че годишно България генерира 100 000 тона текстилен отпадък. Ако имаме ефективно въведена система за разделно събиране, секторът може да преработва голяма част от него, посочи Желева.

„На този етап такива системи са само пилотни, тъй като тепърва предстои въвеждането на законодателни дейности. Все пак за последните 3 години от дейността на асоциацията са спестени 13 млн. куб.м вода или това е водата, която може да се консумира от 330 000 европейци за 1 година“, изтъкна Сирма Желева.

По думите ѝ, голям проблем се оказват китайските онлайн платформи, които продават огромни количества текстилни продукти с ниско качество.

След въвеждането на задължителното законодателство за разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г., България също трябва да го приложи. Според Сирма Желева обаче, страната ни все още не е подготвена за това.

„Вече сме средата на 2024 г. и често казано, аз не смятам, че е реалистично да бъде разписано законодателството, операторите да се подготвят и да стартират ефективно разделното събиране, така както би трябвало да се случи“, каза изпълнителният директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
929 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.27 | 17:01

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.27 | 16:13

1
ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОТПАДЪК Е МНОГО ПОВЕЧЕ

Добави коментар

Водещи новини