Зарибиха коритата на реките в Самоковско с балканска пъстърва

  • 27 юни 2024 16:25

  • 3037
  • 1
Зарибиха коритата на реките в Самоковско с балканска пъстърва
© Pixabay

С около десет хиляди риби балканска пъстърва бяха зарибени коритата на реките в селата Бели Искър, Говедарци, Радуил и Марица, както и в града – река Бистрица и река Искър. Събитието се организира ежегодно по повод 27 юни - Ден на риболова.

Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и секретаря на Общината Венера Милова, както и представители от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Представители от Ловно-рибарско сдружение - Самоков се ангажираха с транспортирането на зарибителния материал до селата. Те обясниха как да се аклиматизират рибите, преди да бъдат пуснати във водата. Зарибителният материал е закупен от пъстървово стопанство "Тошков чарк" на язовир Батак. Ежегодно община Самоков закупува между осем и десет хиляди риби, в зависимост от големината им. 

Глобиха рибар с 1500 лв. за незаконно уловена балканска пъстърва

Традиционно в зарибяването участват и любители рибари, членове на Туристическо дружество "Рилски турист" и граждани. Процесът на зарибяване се провежда под контрола на ИАРА. Борислав Георгиев от агенцията припомни, че в момента важи правилото за балканската пъстърва "хвани и пусни".

Рибките са с големина около осем сантиметра и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. От ловно-рибарското сдружение призоваха рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят, да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.27 | 17:01

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини