Докато умните се наумуват…

  • 27 юни 2024 17:19

  • 2029
  • 0
Докато умните се наумуват…
© Булфото/Novini.bg

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Много просто и много вярно. И много тъжно. Трябва да стане ясно, че докато няма критична маса от хора, желаещи положителните промени да се случат, те просто няма да се случат. 

И няма законова рамка, която да може да обхване всяка щуротия, която хрумне на жадните за власт, жадните да клатят стабилността и въобще – всеки „с номер в репертоара“ си. 

Ако дадена служба/лице по цял седи и мисли как да използва слабостите на системата, за да навреди, то ще измисли десетки начини; и нищо не може да я/го спре. 

Демокрацията е крехък баланс, в който участват всички. Или поне (споменатата вече) критична маса. Ето ви пример: ако имате едно бебе с близалка в ръце и десет възрастни срещу него – ако девет от десетимата са добронамерени и НЕ искат да вземат близалката от ръцете на бебето, то десетият – и да се полакоми – другите ще го спрат. Ако ли пък девет от десетимата ИСКАТ да вземат близалката на бебето, то десетият сам нищо не може да направи срещу тях. 

Това, което искам да кажа, е, че демокрацията разчита на съзнанието на индивида, за да функционира цялото общество. Или – с други думи – за да има демокрация, трябва на по-голямата част от хората да им стане ясно, че НЕ ТРЯБВА да взимат близалката от бебето, само защото МОГАТ. 

Казва се самоконтрол. И чувство за справедливост. 

Две липсващи неща у нас. Съответно и демокрацията ни е менте. Решиш ли да правиш шмекерии, винаги ще намериш начин. Само че после не се чуди кой съсипà държавата, защото това си ти. 

Ако имаш в ръцете си властта на службите (а това е свръхвласт!), трябва да не ти липсват неща като чест и достойнство, и почит към истината, за да вършиш работата така, че да е в полза на хората. Липсват ли ти… пак ще вършиш работа, но за себе си и поръчители. И второто, със сигурност, е по-доходоносно в личен план. Много е просто. 

От Обществения съвет за бъдещата детска болница алармират за оказван натиск

Съществуващите закони могат да бъдат тълкувани. Чували ли сте израза „както дяволът чете Евангелието“? Е, точно за това става дума. 

За да „върви работата“ на дадени групи от хора или инвеститори, или – да си го кажем – „наши хора“, то онези, които им пречат, трябва да бъдат елиминирани. Ако не могат все пак, то трябва да бъдат накарани да спрат да пречат. Как ще стане това? Притискане? Сплашване? Натиск? В страна, в която властта и парите са от едната страна, а гражданското общество (колкото въобще го има) е от другата и е по-крехко от перце, да се окаже натиск понякога е толкова лесно, колкото едно елементарно привикване „за разпит“. 

Стари тактики от втората половина на 20 век в България, когато неправилната партийна линия се наказваше с „привикване за разпит“. 

ПП-ДБ поиска оставката на шефа на ДАНС заради казуса с разпитите около детската болница

Случаят с „частната детска болница“, която се оказа почти всичко друго, но не и детска, е абсурден; и щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко, а вече и нагло. 

Търговското дружество, което прави невъзможни каскади, за да си построи болницата, не се посвени да започне със „сигналите“ срещу неудобните граждански активисти. Защо службите обаче откликват и привикват „на разпит“ – ще си остане загадка. Макар и да се досещаме…

Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление:

Днес видяхме два примера за това как службите се използват за цели различни от националната сигурност.

ДАНС привиква граждански активисти по сигнал от търговско дружество заради изразени от тях позиции срещу решение на Министерския съвет (за частната детска болница). Недопустими действия, които се оправдават с разширително тълкуване на няколко закона.

Във военното разузнаване се подготвят рапорти без гриф за сигурност, за да могат да изтекат по медиите и да бъдат ползвани за политически атаки.

Закона за ДАНС, Закона за защита на класифицираната информация и Закона за съдебната власт наистина позволяват такива злоупотреби, но не може законът да предвижда всяка недобросъвестност на прилагането. 

Реформата в службите се състои както в подобряване на законовата рамка, така и в създаването на вътрешни и външни контролни механизми срещу такива злоупотреби.

______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2029 0

Водещи новини